CRISI, LA REFORMA DEL SECTOR FINANCER
Dossier 08/05/2012

Bankia s'enfonsa mentre l'Íbex marca la principal pujada de l'any

Els dubtes sobre Bankia en fan caure les accions després de la dimissió del seu president, Rodrigo Rato. L'Íbex-35, en canvi, va tancar amb la pujada més pronunciada de l'any (+2,72%).

Vicenç Moliné
2 min
Bankia s'enfonsa mentre l'Íbex marca la principal pujada de l'any

BARCELONA.Els mercats van interpretar la dimissió del president de Bankia, Rodrigo Rato, com la caiguda de la barrera que frenava el sanejament del sector bancari espanyol. Així, a banda de la forta caiguda de Bankia, el sector financer va ser el protagonista ahir d'una pujada del 2,72% de l'Íbex-35, la crescuda més important de l'any.

Les filtracions entorn del rescat van enfonsar les accions de Bankia, que van arribar a caure un 6,19%, tot i que amb l'anunci de la dimissió del seu president van moderar la caiguda fins a gairebé la meitat i van tancar amb una baixada del 3,26%.

L'entitat, però, va ser l'excepció en la jornada de l'Íbex-35, en què gairebé totes les empreses van cotitzar amb números verds, impulsats pels principals bancs i les constructores.

Números verds

De fet, els set valors que més van pujar a borsa van ser d'aquests dos sectors, liderats pel BBVA i ACS. A la cua, tret de Bankia, Grifols va registrar una baixada lleu i el Banc Sabadell i el Banco Popular van tancar en pla, potser davant la incertesa de si la nova situació els beneficia o els perjudica.

Inversors i institucions com el Banc Central Europeu (BCE) o el Fons Monetari Internacional (FMI) feia temps que assenyalaven la falta de claredat en els balanços dels bancs com la causa de la desconfiança cap a l'economia espanyola, i la marxa de Rato va despertar la confiança dels inversors que finalment es pot començar a solucionar el principal problema que arrossega la banca espanyola: una gran quantitat d'actius immobiliaris comptabilitzats molt per sobre del seu valor de mercat.

La sessió va servir per tancar, de moment, unes setmanes nefastes per a l'Íbex-35, que la setmana anterior havia caigut a nivells del 2003. Tot i que per poc, l'índex també va recuperar els 7.000 punts.

La prima de risc -la diferència entre els interessos pel deute a deu anys espanyol i alemany- es va mantenir en els 415 punts tot i la pujada experimentada al matí, quan havia arribat a fregar els 430.

A Europa les borses també van pujar a excepció de Grècia, que va caure un 7,96% arran de l'escenari incert que es perfila al país hel·lè després de les eleccions. Milà va guanyar un 2,56%, París un 1,65% i Frankfurt un modest 0,12%.

stats