UE CRISI FINANCERA
Dossier 31/05/2012

Brussel·les demana més reformes a Espanya

Brussel·les no en té prou amb les reformes que ha fet fins ara el govern espanyol. Només li donarà un any més per reduir el dèficit si presenta un pressupost amb noves mesures per als pròxims dos anys.

Laia Forès
3 min
LA NETEJA PENDENT AL SECTOR BANCARI  La Comissió Europea manté els dubtes sobre el sanejament del sector bancari, especialment per la seva exposició immobiliària. El finançament dels 19.000 milions de Bankia couen.

BRUSSEL·LESLa Comissió Europea (CE) ha ignorat totalment les protestes per les retallades que s'han fet a l'Estat en els últims mesos. No només no ha tingut cap gest cap als ciutadans afectats per les mesures d'estalvi, sinó que considera que les reformes i les retallades que ha impulsat el govern de Mariano Rajoy són totalment insuficients i en demana més.

L'executiu comunitari va fer ahir l'avaluació econòmica de cada estat membre i Espanya va suspendre estrepitosament. En un document de 44 pàgines, Brussel·les repassa els pros i els contres de les reformes que s'han fet a l'Estat i fa les seves recomanacions a l'executiu central, que passen per impulsar més impostos per augmentar la recaptació i controlar més la despesa de les comunitats autònomes.

En un apartat de l'informe dedicat als transports també insinua que s'haurien de posar més peatges a les autopistes. Amb aquest panorama, la Comissió Europea no va voler donar ahir per fet que facilitarà un any més a Espanya, tal com s'havia especulat, per reduir el dèficit públic fins al 3% del producte interior brut (PIB). Brussel·les està disposada a fer-ho, però posa com a condició que el govern espanyol presenti abans de finals de juliol un pla de reformes i retallades per al 2013 i el 2014.

Si Madrid compleix, Brussel·les està disposada "a considerar la proposta d'una extensió del termini per corregir el dèficit excessiu", va explicar el comissari d'Economia, Olli Rehn. Segons l'actual acord, Espanya ha d'aconseguir reduir el dèficit al 3% l'any que ve. Si Brussel·les confirma la pròrroga, tindrà fins a finals del 2014. Tot i la duresa de l'informe de "recomanacions", que resumim a continuació, Rehn va lloar els esforços fets pel govern espanyol.

ImpostosBrussel·les proposa augmentar la recaptació de l'IVA

Segons l'executiu comunitari, els ingressos que té l'Estat per l'IVA són del 5,5% del producte interior brut, el percentatge més baix de tota la Unió Europea. La Comissió creu que Espanya té marge per augmentar la recaptació i proposa que se suprimeixin els tipus reduïts i superreduïts que s'apliquen en alguns productes. L'informe de Brussel·les també justifica la pujada de l'IVA per compensar la davallada d'ingressos que suposaria una altra de les mesures que proposa: rebaixar les cotitzacions a la Seguretat Social dels treballadors.

FiscalitatCrítiques a mesures fiscals aprovades pel govern espanyol

En el seu informe, la Comissió Europea estira les orelles a Espanya per no haver fet cas de les seves recomanacions en matèria fiscal. Critica la pujada temporal de l'IRPF perquè "va en la direcció contrària" del que havia demanat Brussel·les. El document també carrega contra els avantatges fiscals de la vivenda.

PensionsLa CE demana que la jubilació als 67 anys entri en vigor abans

Tot i que el govern espanyol ja va aprovar l'augment de l'edat de jubilació als 67 anys en comptes dels 65 actuals, Brussel·les considera que es tardarà massa temps a fer-se efectiu i demana que s'avanci el calendari. L'augment de la taxa d'atur i l'envelliment de la població fa que a l'Estat cada vegada li costin més diners les prestacions de desocupació i les pensions. Brussel·les defensa que a Espanya li cal un sistema de pensions "sostenible".

AutonomiesEls comptes de les comunitats han d'estar més controlats

La llei d'estabilitat pressupostària és insuficient per controlar adequadament la despesa dels governs autonòmics, segons destaca la CE en el seu informe. Demana més control.

AturCrítiques a alguns aspectes de la reforma laboral

Brussel·les va animar el govern espanyol a fer canvis importants en el mercat laboral, però no està del tot satisfeta amb els resultats. La Comissió Europea considera que la reforma farà augmentar l'atur a curt termini i critica especialment els nous contractes de pràctiques, així com els de les petites i mitjanes empreses, que inclouen períodes de prova "relativament llargs" que podrien convertir-se en un substitut dels contractes temporals. També critica la taxa "inadmissible" de desocupació dels joves, que supera el 50%, la més alta de tota la UE. En l'apartat de lloances, Brussel·les aplaudeix l'abaratiment de l'acomiadament que inclou la reforma.

BancsLes reformes del sector financer són insuficients

Brussel·les considera que les entitats espanyoles continuen tenint una gran exposició al sector immobiliari. A més a més, l'informe assenyala que en els càlculs de recapitalització dels bancs només s'han tingut en compte la pèrdua de valors dels actius immobiliaris, però s'han obviat les possibles pèrdues per les hipoteques i pels crèdits a les pimes. El sector bancari espanyol és, ara per ara, el teló d'Aquil·les de l'economia espanyola i és el que més preocupa Brussel·les, sobretot perquè el govern central encara no ha concretat com injectarà els 19.000 milions d'euros que necessita Bankia.

Pobresa

Calen polítiques específiques per als més desafavorits

Brussel·les carrega contra el govern espanyol perquè no ha seguit les seves recomanacions en relació a la pobresa. La Comissió Europea critica la falta de polítiques i demana mesures específiques per fer front als nivells de pobresa detectats a l'Estat.

stats