DRET A DECIDIR LA CONVOCATÒRIA

CDC i ERC ja comencen la campanya pel sí-sí

Convergència fa avui el primer acte i els republicans utilitzaran el lema “Vull ser lliure, vull un nou país”

Els partits favorables a la independència no perdran ni un segon per començar a fer campanya a favor del sí-sí per al 9-N. Tot i que el govern espanyol portarà dilluns la llei de consultes i el decret de convocatòria al Tribunal Constitucional, CDC, ERC i també la CUP ja estaran immersos a convèncer els catalans de la necessitat d’apostar per la sobirania plena. De fet, bona part de la campanya la faran conjuntament i aixoplugats en els actes d’ Ara és l’hora, la plataforma impulsada per l’ANC i Òmnium, però cada partit presentarà al seu torn un perfil propi amb material i actes diferenciats.

De fet, la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, i la d’Òmnium, Muriel Casals, van anunciar ahir que la campanya conjunta -a la qual la CUP s’adherirà només si no la lideren els partits- no començarà fins al 4 d’octubre, amb un acte conjunt de partits i societat civil. Ara és l’hora, però, avançaria la seva activitat en cas que el TC suspengués la consulta abans. Per tant, el veto de l’alt tribunal, segons van avançar Forcadell i Casals, no frenarà la campanya, sinó que farà que comenci el mateix dia de la suspensió, quan també convocarien concentracions davant dels ajuntaments.

Tret de sortida

Tanmateix, Convergència ja farà pedagogia a favor del sí-sí el 9-N des de ben abans. En concret, el coordinador general de CDC, Josep Rull, protagonitzarà avui des de Mollerussa (Pla d’Urgell) el primer acte de la campanya del partit. Una campanya de la qual coordinarà els materials Meritxell Borràs, membre del nou comitè de direcció.

Després de la signatura del decret de convocatòria, Rull va anunciar que el partit s’adhereix a la campanya Ara és l’hora, tot i que fonts nacionalistes apunten a l’ARA que el partit hi introduirà “matisos propis”. “Ara hem d’explicar als catalans quin país volem construir. Donarem els arguments per explicar que la millor opció és un estat independent”, va defensar Rull en roda de premsa a la Generalitat. Cedint el protagonisme a una campanya unitària, CDC vol emular el funcionament que va tenir Yes Scotland en la campanya pel sí escocès.

Al seu torn, ERC també es posarà en bona mesura darrere de la plataforma de l’ANC i Òmnium. De fet, el president del partit, Oriol Junqueras, va subratllar el valor del “compromís col·lectiu” que suposa la signatura de la convocatòria. Els republicans, però, presentaran dilluns el seu material propi, que ja van avançar ahir internament al seu consell nacional. Segons fonts presents consultades per aquest diari, el lema d’ERC serà “Vull ser lliure, vull un nou país”, i la campanya se sustentarà sobretot en les xarxes socials i tindrà com a cançó de referència el Vull ser lliure que cantava Xesco Boix en el Grup de Folk.

Tanmateix, Junqueras va matisar la sensació global d’unitat davant els consellers nacionals republicans. Segons ha sabut l’ARA, el líder d’ERC va exposar les diverses divergències que ha tingut amb Artur Mas les anteriors setmanes i els va confessar que no s’atrevia a “posar la mà al foc” per CiU, de qui no garantia que mantingués el compromís amb la consulta. Així, va reconèixer que per a ell era “esgotador” haver d’esmenar la federació cada cop que dubtava amb el dret a decidir o plantejava obertament substituir el 9-N per unes plebiscitàries. Tot i això, va cridar els seus a defensar i fer costat a CiU per empènyer-los fins a la consulta, encara que això vagi en detriment de les expectatives electorals d’ERC.

Al seu torn, Forcadell i Casals van posar en marxa després de la convocatòria un marcador electrònic a la plaça de Sant Jaume amb un compte enrere fins al 9-N. Avui indica que encara falten 41 dies.