Dossier 07/07/2012

Carles Puigdemont: "El no al concert serà una inflexió cap a l'estat propi"

Objectiu "Aquest 2012, l'Associació de Municipis per la Independència vol aplegar més de la meitat de la població" Concert "No tinc cap por que el president Mas dilueixi el model per sumar-hi el PSC. La Hisenda catalana és irrenunciable"

O.m.
2 min

BARCELONACarles Puigdemont (Amer, 1962) és alcalde de Girona des de les eleccions municipals de l'any 2011. Dirigent de CDC emmarcat en l'ala independentista del partit, és un dels pesos pesants de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), que presideix el vigatà Josep Maria Vila d'Abadal. Girona és l'única capital de demarcació que forma part de l'AMI. La voluntat dels seus dirigents és que a final d'any més de la meitat de la població catalana visqui en municipis que formin part de l'associació.

¿La independència arribarà per la via dels municipis?

Quan arribi, segur que els municipis hi seran. Estem tenint un paper catalitzador i de lideratge institucional perquè el municipalisme està molt arrelat a la base del país.

L'AMI ja suma 485 municipis, 24 consells comarcals i una diputació, la de Lleida. Quin és l'objectiu per a finals d'aquest any?

Que els pobles adherits sumin més de la meitat de la població de Catalunya. Aquesta és la fita solemne que ens hem de marcar.

Ahir s'hi va adherir Figueres. ¿Quan ho farà Barcelona, tenint en compte que hi ha contactes?

Barcelona és la capital de Catalunya i el debat sobiranista no li és aliè. Però cada població té el seu ritme i hem de ser respectuosos. Que no s'adhereixin no vol dir que no estiguin compromesos amb el país.

¿Tenen esperances que s'hi sumi Lleida, on governa el PSC?

He parlat personalment amb Àngel Ros, l'alcalde. És un dirigent que sap llegir la realitat del país. Serem respectuosos amb la decisió que prenguin de sumar-se o no a l'AMI.

Avui l'AMI aprova un document que demana al Govern no rebaixar el concert per sumar el PSC al consens. Té por que acabi sent així?

No tinc cap por que el president Mas dilueixi el model. Hi ha punts fonamentals que no estan en risc: Hisenda catalana, clau de la caixa i quota de retorn a l'Estat.

¿Sumar el PSC vol dir perdre ERC, i a l'inrevés?

Em costaria creure que un acord amb els socialistes deixi fora els republicans perquè fins fa dos dies governaven junts.

¿Si Rajoy diu no al pacte fiscal, caldrà convocar un referèndum unilateral d'independència?

Si diu que no, serà un punt d'inflexió en aquest procés. Es visualitzarà davant la ciutadania que Espanya només ofereix un futur: guanyar l'Eurocopa amb jugadors del Barça. El dia que fem un referèndum, l'hem de celebrar amb seriositat i de manera escrupolosa.

stats