HABITATGE GESTIÓ EN ÈPOCA DE CRISI
Dossier 02/08/2012

Catalunya encara Té 1.400 pisos de protecció oficial buits

La tardor de l'any passat el Govern va posar en marxa un pla de xoc per donar sortida als 3.264 habitatges de protecció oficial que tenia sense ocupar. Avui en queden 1.409 de buits, d'un parc de 13.670.

Maria Ortega
2 min
PISOS A LA RECERCA D'INQUILÍ
 La promoció de pisos de protecció oficial de la Maçana, a Salt, és una de les incloses  al pla de xoc del Govern.

BARCELONA.El Govern vol reduir a la mínima expressió els pisos de protecció oficial construïts i sense ningú que els habiti. L'objectiu que es marca de cara a finals d'any és limitar a un 5% els habitatges que estan en aquesta situació. Amb el balanç dels primers set mesos d'aplicació del pla de xoc per accelerar les adjudicacions, el percentatge d'habitatges buits se situa en el 10%, sobre un total de 13.670 immobles. Això es tradueix en 1.409 pisos sense inquilí, bona part dels quals -fins a 654- estan ja en previsió de ser lliurats. De fet, dels 3.264 que l'Agència de l'Habitatge va identificar com a buits el setembre de l'any passat, en el moment de llançar el pla de xoc, ja se n'han adjudicat 2.767 i s'ha entregat de manera efectiva als seus nous inquilins el 56% del total.

El pla, com va remarcar ahir el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha aconseguit mobilitzar la immensa majoria dels pisos que s'hi van incloure: fins a 3.059. La resta de pisos o estan ocupats il·legalment o reservats per a persones afectades per una reforma urbanística. Per pal·liar l'absurditat de tenir una bossa d'habitatges tancats amb clau i un cúmul de gent sense les possibilitats d'accedir-hi, la conselleria de Territori i Sostenibilitat va optar per introduir canvis en el sistema establert, com ara una reducció substantiva del preu del lloguer que, de mitjana i en el marc del nou pla, va baixar un 25%. En el 30% dels casos, però, no s'ha aplicat el canvi de preu, ja que el lloguer fixat d'entrada ja no superava el 60% del valor del preu de mercat. A més, com va concretar el secretari d'Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala, el Govern també vol aplicar aquest reajustament als pisos lliurats que no s'inclouen en el pla. Ja s'ha fet en 2.082 casos.

Amb l'objectiu de posar fil a l'agulla al problema de l'habitatge públic també es va optar per canviar el règim d'adjudicació d'un bon gruix dels pisos buits (1.171), per passar-los del règim de compravenda al de lloguer amb opció de compra. Amb aquest moviment s'ha aconseguit que el 97% dels habitatges oferts ja siguin de lloguer. Una mesura que ha de permetre, segons Recoder, "evitar anar de fracàs en fracàs" per la insistència de "voler vendre pisos a ciutadans que no poden aconseguir finançament". De la mà del pla de xoc també s'han accelerat les convocatòries -154 en set mesos- i reduït els terminis d'adjudicació. Recoder va criticar ahir la "mala planificació" del govern anterior per haver construït pisos de protecció en punts en què no hi ha demanda. Va posar d'exemples Gandesa i Calaf, on l'oferta d'habitatges ha superat el nombre de sol·licituds. El Govern treballa amb entitats socials perquè puguin fer ús d'aquests pisos i allotjar-hi, per exemple, famílies desnonades.

stats