Dossier 10/07/2012

Entre la Catalunya sobirana i l'Espanya intervinguda

Ignasi Pujol
2 min

BARCELONAEls assistents a la manifestació del 10-J poc podien pensar que, només al cap de dos anys, esmorzarien cada dia amb un concepte aleshores gairebé desconegut: la prima de risc. Tot i que feia només dos mesos del rescat de Grècia, el diferencial entre el bo espanyol i l'alemany a deu anys era un terme reservat a brokers . En aquell mateix passeig de Gràcia que acull la Borsa de Barcelona, l'Íbex va tancar la sessió del 9 de juliol del 2010 als 10.127 punts i ahir ho va fer als 6.688 punts.

L'anhel sobiranista de la Catalunya desacomplexada del 10-J ha donat lloc a l'Espanya intervinguda per Europa. El juliol 2010 ja portàvem dos anys de crisi econòmica (la fallida del banc nord-americà Lehman Brothers, el setembre del 2008, en va marcar oficialment l'inici), però encara faltava el pitjor per arribar. Més EROs, més concursos de creditors i, finalment, les retallades de les administracions.

El 10-J hi havia a Catalunya 539.200 aturats i avui n'hi ha un 14% més, és a dir, 615.600 persones sense feina (més de la meitat dels manifestants del 10-J).

La crisi del deute internacional ha impregnat l'economia espanyola i les finances públiques catalanes -concretament ha obligat la Generalitat a fer quatre emissions de bons patriòtics des del novembre del 2010-. I de retruc, ha llastat la tresoreria de milers de petites i mitjanes empreses, el nucli del teixit empresarial català.

Després del rescat de Grècia va arribar el d'Irlanda (novembre del 2010) i el de Portugal (maig del 2011). Des d'aleshores, el focus ha estat sobre Espanya, una economia castigada pel boom immobiliari. La reestructuració del sector financer impulsada pel govern espanyol -seguint ordres de Brussel·les- ha fet perdre a Catalunya centres de decisió financers, però ha guanyat entitats més fortes.

Unnim (fruit de la fusió de les caixes de Terrassa, Sabadell i Manlleu) ha passat a mans del BBVA, CatalunyaCaixa està controlada per l'Estat, igual que Caixa Laietana (que prèviament es va integrar a Bankia), i Caixa Penedès forma part de Banco Mare Nostrum. CaixaBank, en canvi, s'ha erigit en el banc líder del mercat espanyol, i Banc Sabadell ha integrat la CAM.

Rescat de la banca espanyola

El 9 de juny el govern de Mariano Rajoy va acordar amb l'Eurogrup el rescat de la banca espanyola per un import de fins a 100.000 milions d'euros, una decisió que no ha calmat els mercats i que obligarà a prendre decisions que de ben segur afectaran Catalunya.

Un tast d'optimisme: l'any passat les exportacions catalanes a altres països van situar-se en el 52,9%, mentre que les vendes a Espanya van ser del 47,1%. Un rècord d'internacionalització.

stats