LES FINANCES PÚBLIQUES, LA REACTIVACIÓ ECONÒMICA
Dossier 11/05/2013

CiU i ERC fan reversibles els ajustos

Intenten desactivar les crítiques per la inacció econòmica impulsant la reforma de la llei d'estabilitat

Oriol March
3 min

Barcelona.Quan Artur Mas i Oriol Junqueras van tancar l'acord de governabilitat per a aquesta legislatura, bona part dels focus es van dirigir a la consulta sobiranista, que s'hauria de celebrar el 2014. Malgrat això, el gruix del pacte incloïa també una esmena important de la política econòmica que havia liderat fins aleshores l'executiu català. Es van pactar nous impostos per augmentar els ingressos i fins i tot es va acordar modificar la llei d'estabilitat pressupostària per fer reversibles les retallades. CiU i ERC van fer ahir el primer pas per dur els compromisos econòmics del pacte al Parlament per la via d'una proposta de resolució que també inclou la "progressivitat" en els ajustos que s'hagin de fer als serveis públics.

La presentació d'aquest "contracte programa" de mesures -una proposta de resolució oberta a la resta de partits i que ja s'ha presentat a la patronal i als sindicats- coincideix amb la creixent demanda de l'oposició perquè el Govern presenti els pressupostos i perquè se celebri un ple extraordinari sobre l'atur, que ja afecta 900.000 catalans. "Catalunya no pot deixar cap ciutadà al marge, ni perdre de vista el nord de la recuperació de l'activitat econòmica i l'operació", assegura el text que van presentar ahir Jordi Turull, president del grup parlamentari de CiU, i Junqueras.

Modificacions sense xifres

CiU i ERC s'esforcen a associar dret a decidir i estat del benestar per capejar les crítiques d'una oposició -especialment del PSC, el PP i Ciutadans- que considera que els socis parlamentaris només pensen en la consulta i no en l'eix social. "Avui Catalunya ha de forjar un pacte social que obri un procés constituent per salvar l'estat del benestar i superar la crisi econòmica", defensa el text presentat ahir pels dos dirigents, que no concreta quin percentatge dels nous ingressos ha d'anar destinat a revertir les retallades.

"Aquest percentatge ja el decidirà el Govern d'acord amb els sindicats i la patronal en el marc de l'acord estratègic", van justificar Junqueras i Turull, que van insistir en la necessitat d'arribar a "grans acords" per revertir la situació econòmica. La clau de la reforma de la llei d'estabilitat pressupostària serà veure quin percentatge es dedica a cada àmbit afectat per les retallades: salut, educació, polítiques socials i remuneracions dels treballadors públics. Aquesta norma es va aprovar durant els primers compassos de la singladura de Mas al capdavant de la Generalitat amb el suport del PP. Eren els temps en què CiU tenia els populars com a socis pressupostaris preferents i es presentava el Govern com un alumne complidor de les restriccions que Alemanya manava als socis europeus.

Aquests temps han quedat enrere i ara, de bracet amb els republicans, Mas vol refer el camí de les retallades en alguns àmbits i donar caràcter "progressiu" als nous ajustos que arribaran per complir amb el dèficit -sigui quin sigui- que marqui l'Estat per al 2013. Uns ajustos que formaran part d'uns pressupostos encara no presentats al Parlament amb el següent argument: "No ens carregarem l'estat del benestar". Són paraules de Mas -subscrites per Junqueras- que repeteix, com va fer al Parlament aquesta setmana, per mantenir la pressió a l'Estat pels objectius de dèficit. Fins que no se sàpiga el sostre de despesa, no hi haurà comptes catalans.

La proposta de resolució es debatrà en el pròxim ple del Parlament, que se celebrarà d'aquí poc menys de dues setmanes, en un intent de rebaixar les crítiques per no celebrar un ple extraordinari sobre la recuperació econòmica. Bona part de les mesures presentades ahir s'havien de presentar en el marc de la llei d'acompanyament dels comptes, però com que encara estan a la nevera s'ha decidit presentar-les abans. Ara serà el torn de la resta de partits, que hauran de posar sobre la taula les seves propostes per sumar-se -o no- al contracte programa de CiU i ERC. Qui segur que hi posarà traves serà Ciutadans, que només va trigar cinc minuts a carregar contra les mesures presentades.

stats