25-N L'ENQUESTA
Dossier 02/11/2012

Enquesta GAPS per a l'ARA: CiU se situa a les portes de la majoria absoluta

El PP empata amb el PSC i pot ser segona força al Parlament

David Miró
4 min
dades enquesta projecció d'escons

BARCELONAL'enquesta de Gaps que avui publica l'ARA dibuixa perfectament en quina posició se situa cada partit abans de l'inici de la campanya electoral que arrencarà d'aquí una setmana. Una graella de sortida amb un líder destacat però que encara no té garantida la majoria absoluta, CiU, i un grup de tres partits, PSC, PP i ERC, en lluita desesperada per la segona posició, amb un lleuger avantatge dels socialistes que ja noten el baf dels populars al clatell. Aquestes són les coordenades en què es mourà la campanya del 25-N: la lluita aferrissada de CiU perquè Artur Mas obtingui la majoria absoluta amb què vol legitimar la seva aposta per l'estat propi i el pols entre aquests tres partits per ser segona força (si no en vots, almenys en escons en el cas d'ERC).

L'enquesta atorga una forquilla d'entre 64 i 66 diputats a CiU (ara en té 62), una pujada notable si es té en compte el context de retallades pressupostàries en què ha hagut de governar Artur Mas. L'augment respon, almenys en part, a la desacomplexada aposta sobiranista del president després de la gegantina manifestació de la Diada i que s'ha substanciat en un programa electoral que explicita el compromís de fer una consulta la legislatura vinent. Tot i així, CiU necessita créixer més i superar el 39% de vots que li pronostica l'enquesta (sis dècimes més que el 2010), si vol protagonitzar el salt que li asseguri la majoria absoluta que tant reclama.

La lluita pel segon lloc

L'altra gran incògnita que haurà de resoldre el 25-N és quin partit tindrà el títol de segona força (i el de cap de l'oposició per al seu líder). La forta caiguda del PSC dóna esperances a PP i ERC. L'enquesta de Gaps només atorga una diferència de quatre dècimes en intenció de vot entre el PSC (13,3%) i el PP (12,9%). Aquest avantatge es pot considerar un empat tècnic que també es reflecteix en la previsió d'escons: entre 19 i 21 per als socialistes i entre 19 i 20 per als populars.

El PP es veu afavorit pel caràcter plebiscitari de les eleccions i no pateix cap desgast per la gestió de Rajoy (rebutjada per una àmplia majoria de catalans). Puja 5 dècimes respecte al 2010 i aspira a guanyar entre 1 i 2 diputats.

El tercer en discòrdia és ERC, que tot i quedar lluny d'aquests dos partits en intenció de vot, un 11,2%, pot obtenir entre 16 i 18 diputats (ara en té 10). Amb un petit impuls final, i si aconsegueix contrarestar les apel·lacions al vot útil per part de CiU, podria arribar a disputar la segona plaça. En tot cas sembla que el resultat reforçarà Oriol Junqueras al capdavant del partit i beneirà la seva estratègia de mà estesa a Mas.

ICV puja però no tant

En cinquè lloc se situaria una ICV-EUiA que no acaba de recollir tots els fruits que podia esperar de l'enfonsament del PSC. Té una intenció de vot del 8% (sis dècimes més que el 2010) i una forquilla d'escons d'entre 9 i 12. Això vol dir que els ecosocialistes hauran d'esforçar-se de valent si no volen que la llei d'Hondt els jugui una mala passada i els faci perdre algun dels escons que ara tenen fora de la demarcació de Barcelona i que els balla.

La formació que sí que experimentaria un fort augment és Ciutadans, que passaria dels 3 diputats actuals a 5 o 6, i se situaria amb una intenció de vot del 5%. Aquesta formació recull part dels votants desencantats del PSC i també dels del PP, que ha permès al Govern de CiU aprovar dos pressupostos i ara se senten estafats pel gir sobiranista d'Artur Mas.

Però sens dubte la força més afectada per l'aposta per l'estat propi de CiU és Solidaritat, que perd la meitat del suport electoral del 2010 i queda fora del Parlament. Amb un 1,8% d'intenció de vot, només un de cada quatre votants del 2010 té clar que repetirà i la meitat canviarà d'opció. Molt a prop de SI se situa la CUP amb un 1,5% d'intenció de vot, una xifra encara insuficient per entrar al Parlament. Tot i això, les enquestes no solen preveure l'entrada de noves formacions i, per tant, caldrà estar atents per si hi ha sorpreses d'última hora en alguna circumscripció -cal recordar que la CUP té força implantació i va recollir molts avals a la demarcació de Girona, ciutat on fa un any va obtenir tres regidors.

Molta volatilitat de vot

Una de les notes destacades de l'enquesta, però, és la poca fidelitat de vot de tots els partits. El debat entorn de l'estat propi ha realineat els electors i el transavament és notable i en moltes direccions. Així, CiU i ERC, tot i créixer en intenció de vot, només tenen assegurada la papereta d'un 60,2% i un 54,3% dels que van confiar en ells el 2010 respectivament.

Amb tot, si es confirmen aquestes prediccions, més enllà del resultat de cadascú, el Parlament entrant seria àmpliament independentista (més de 80 diputats de 135) i majoritàriament sobiranista (entre 90 i 95 escons si hi sumem ICV-EUiA). Per tant, sembla segur que la pròxima legislatura serà la del dret a decidir i el Govern tindrà un mandat clar per fer un referèndum d'autodeterminació. Ningú podrà dir que el missatge de les urnes conté, aquest cop, ambigüitats.

___________________________________

Fitxa tècnica de l'enquesta de Gaps per a l'ARA

Univers: Catalans de 18 anys o més amb dret a vot.

Mostra: 809 entrevistes per telèfon vàlides.

Procediment: En cada àmbit territorial, proporcionalment a la grandària de l'hàbitat, sexe i edat.

Marge d'error: Per a resultats globals, +/- 3,7% per a un nivell de confiança del 95,5%, en què p=q=50 i k=2.

Metodologia: Entrevistes telefòniques assistides per ordinador (CATI).

Treball de camp: Fet el 25 i el 26 d'octubre del 2012.

stats