Dossier 26/04/2012

CiU torna a votar 'sí' a la llei que pot intervenir Catalunya

Joan Faus
2 min
Senadors del PP -a la imatge Javier Arenas i Antolín Sanz- votant ahir al ple de la cambra alta.

MADRID.Les reiterades advertències de CiU en els últims dies sobre una possible intervenció de Catalunya no han canviat la seva posició respecte a la llei d'estabilitat pressupostària que, justament, permet sancionar i intervenir les administracions que incompleixin l'objectiu de dèficit públic. Com ja va fer al Congrés fa dues setmanes, la federació va tornar a votar ahir al Senat a favor de la norma, que consagra el dèficit zero l'any 2020.

Amb el suport dels nacionalistes catalans, el PP va vetar les esmenes de tots els grups. És a dir, la llei no va patir cap modificació respecte a la seva tramitació al Congrés i en els pròxims dies es publicarà al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, vol que ja entri en vigor l'1 de maig.

Montoro té pressa per enviar als mercats un missatge de control ferri de les autonomies. Si entrés en vigor l'1 de maig, la norma permetria a l'agost sancionar (un 0,2% del PIB) les administracions incomplidores i, si no rectifiquen, intervenir-les al novembre. En casos excepcionals, podria produir-se abans.

Conscient que el seu sípodria acabar sent perjudicial per a Catalunya, el senador de CiU Ferran Bel es va afanyar a subratllar que la federació manté el vot de "responsabilitat" pel qual va optar al Congrés però que tot "té un límit", va advertir. "No sempre podran demanar-nos responsabilitat, hi ha d'haver correspondència en algun moment", va assegurar Bel al PP.

Montilla critica el vot de CiU

A banda de CiU, el PP també va obtenir el suport d'UPN i Foro Asturias. El PNB i Coalició Canària es van abstenir, mentre que la resta de partits hi van votar en contra. Com al ple del Congrés, els socialistes van rebutjar la norma perquè fixa un dèficit del 0% per a totes les administracions el 2020, mentre que la reforma constitucional de l'estiu passat l'establia en el 0,4% del PIB.

El senador de l'Entesa José Montilla es va mostrar molt crític amb CiU: "Els que avalen la llei estan entregant la clau de l'autogovern de Catalunya al ministre perquè pugui tancar-lo quan vulgui".

stats