Dossier 09/09/2012

El Constitucional alemany avalarà el rescat malgrat el rebuig social

Isaac Lluch
3 min
Malestar Alemany

BERLÍNEl destí de la moneda única europea està en mans del Tribunal Constitucional (TC) alemany, que ha de fer front el dia 12 a una de les decisions més importants de la seva història: aprovar o bloquejar el rescat de la zona euro.

La màxima instància judicial d'Alemanya ha de pronunciar-se sobre les demandes interposades al juliol per la multitudinària associació ciutadana Més Democràcia, per la fracció parlamentària del partit L'Esquerra i per Peter Gauweiler, diputat socialcristià bavarès (CSU), aliat a la Unió Cristianodemòcrata de la cancellera Angela Merkel. Els demandants argumenten que l'adhesió al Mecanisme Europeu d'Estabilitat (Mede) contravé la responsabilitat pressupostària de la cambra baixa (Bundestag). Asseguren, a més, que aquest dispositiu exposa les finances d'Alemanya, la primera contribuent del pla d'ajuda, a un risc il·limitat en cas de fallida d'un país membre. Afegeixen que el pacte fiscal de la UE -precisament el full de ruta amb què Merkel vol imposar la seva disciplina pressupostària- infringeix també la Constitució alemanya.

La decisió del TC és transcendental. Sense anar més lluny, el nou programa de compra massiva de deute públic que va anunciar dijous el Banc Central Europeu penja del Tribunal Constitucional germànic. Si el dia 12 aquest òrgan, amb seu a Karlsruhe, atén la demanda exprés contra el Mede i el pacte fiscal -tots dos aprovats pel Bundestag-, els salvadors de l'euro hauran de reordenar a marxes forçades l'estratègia.

Tots els experts en dret constitucional, però, no dubten que, tot i l'euroescepticisme que s'ha aixecat al voltant de Karlsruhe, el TC alemany acabarà aprovant el nou fons de rescat i les normes pressupostàries de la zona euro. "El Tribunal Constitucional mai no ha bloquejat cap tractat europeu i tampoc ho farà ara", va afanyar-se a precisar el ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble.

El TC alemany sempre ha deixat clar, però, que no es deixa pressionar per ningú i que es limita a examinar si les mesures aprovades per a Europa no contradiuen la carta magna alemanya. D'entrada, no obstant, si el tribunal donés la raó a la demanda de paralització del pacte fiscal i del Mede -tan indispensable per sostenir països com Espanya i Itàlia-, l'efecte es notaria sobretot en els mercats de divises i bons, i es posaria fi al recent període de calma que ha permès un lent retorn de la confiança a la zona euro.

Vint professors de dret constitucional sondejats per l'agència Reuters, dels quals es fan ressò els principals mitjans alemanys, preveuen, de manera unànime, que el màxim tribunal alemany ratificarà la viabilitat del Mede i del pacte fiscal de la UE. Dotze dels experts enquestats, però, indiquen que el TC inclourà fortes condicions a Berlín per limitar l'exposició alemanya a futurs rescats i per reforçar la supervisió parlamentària de totes les mesures.

Una quarta part dels professors de dret creuen que Karlsruhe també deixarà clar que la integració europea ha arribat al límit que permet la Constitució alemanya i plantejarà la perspectiva d'un referèndum sense precedents sobre una nova llei fonamental que permeti adaptar-se a una nova Europa.

En anteriors ocasions el TC alemany ja ha determinat que el Bundestag ha de ser consultat cada cop que un país membre sol·liciti assistència, ja que considera que la sobirania fiscal constitueix el nucli de la sobirania nacional. En aquesta línia marcada per Karlsruhe i entre el populisme barat d'alguns socis de govern de Merkel, de la CSU i dels liberals de l'FDP, que han atacat Grècia, el cert és que s'ha estès per Alemanya un clima d'euroescepticisme.

37.000 demandes ciutadanes

Segons una enquesta de l'institut demoscòpic YouGov encarregada per l'agència DPA, el 54% dels alemanys volen que el TC freni els instruments de rescat de l'eurozona, com exigeixen els demandants. Només un 25% creuen que el Tribunal hi hauria de donar llum verda. I un 53% estan en contra de cedir més competències a la UE, davant un 27% que hi estan a favor.

L'ànim euroescèptic en temps de crisi també s'adverteix en el fet que el nombre de ciutadans que finalment han presentat una demanda davant el TC alemany s'ha triplicat des de finals de juny fins a arribar als 37.000. "És el recurs d'empara constitucional més gran de la història de la República Alemanya", diuen des de l'associació Més Democràcia. Dimecres se'n traurà l'entrellat.

stats