DAMASC, EL DESAFIAMENT
Dossier 19/07/2012

Cop mortal a la cúpula del règim sirià

Mariona Ferrer I Fornells / Carme Colomina
3 min
L'EXÈRCIT, ESCAPÇAT
 Baixar al-Assad amb el ministre de Defensa, assassinat ahir, a la dreta i el seu successor al càrrec a l'octubre.

BARCELONALa revolta siriana es decideix ja al cor del règim de Baixar al-Assad. El cercle més íntim del president ha quedat decapitat. Un atemptat suïcida durant una reunió dels alts comandaments militars del règim va acabar ahir amb la mort del ministre de Defensa, Daoud Rajha; el cap dels serveis d'intel·ligència i poderós cunyat d'Al-Assad, Assef Xaukat, i el general Hassan Turkmani. En només tres dies, Al-Assad ha viscut l'atac més contundent contra el seu cercle més íntim, ha vist com cremaven les casernes que controlen la seguretat del palau presidencial i ha hagut de desplegar tancs al centre de la capital per frenar una revolta que ja l'assetja de molt a prop.

Baixar al-Assad està acorralat i lluita ara per la seva supervivència política. Helicòpters i armament pesant van bombardejar ahir amb contundència els barris de Damasc ocupats per les forces rebels. En una ciutat deserta i espantada, l'oposició siriana va denunciar la mort d'almenys 60 civils.

Fins i tot el ministre d'Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, reconeixia ahir que "la batalla decisiva" ha començat. L'acceleració del conflicte ha enxampat la diplomàcia internacional altre cop en dansa, pendents d'una altra resolució de les Nacions Unides per aplicar més sancions al règim sirià, que es va decidir posposar fins avui, dijous, per l'oposició de Rússia.

"La situació a Síria està quedant ràpidament fora de control", va advertir ahir el secretari de Defensa nord-americà, Leon Panetta. El conflicte sirià està en un punt d'inflexió després de disset mesos de revolta i repressió. La incògnita ara és cap on desembocarà la guerra de guerrilles que es lliura tant a la capital com a la resta del país i que ja ha deixat 16.000 morts.

Per primera vegada la població de Damasc és també víctima de la dura resposta del règim al desafiament violent de l'oposició. Segons informava ahir el grup de recerca Arab Reform Initiative, amb seu a París, testimonis de la capital siriana els han relatat com molts ciutadans dels barris afectats pels bombardejos han quedat sense sostre i no tenen cap lloc per refugiar-se perquè el govern ha tancat tots els edificis públics i els hospitals només admeten soldats lleials a Al-Assad i a les forces de seguretat. Maher, el germà del president, comanda les operacions de represàlia.

La població de la capital, que fins ara per por guardava silenci davant la revolta, presencia ara les urpades d'un règim assetjat.

Caiguda o més repressió?

Els analistes consultats per l'ARA no es posen d'acord sobre si ja s'ha entrat en la fase de descomposició del règim o bé si es tracta de l'inici d'un nou capítol d'una violència inaudita. De moment, Baixar al-Assad continua abanderant un discurs ferm contra qualsevol acció desafiant i ahir va prometre eliminar els responsables de l'atemptat a la seu de la seguretat nacional. "Estem més decidits que mai a lluitar contra qualsevol forma de terrorisme i tallar de soca-rel qualsevol individu o organització que perjudiqui la seguretat nacional", va dir el govern de Damasc en un comunicat difós per la televisió estatal siriana.

El problema per a Al-Assad ara és assegurar el nosaltres . Decapitat el cercle de poder, el clan alauita es redueix cada cop més, i l'assassinat del ministre de Defensa és també un cop mortal contra la minoria cristiana, ja que el general Rayiha era el seu més alt representant al poder.

La família del president ja copa els càrrecs de poder i, amb les desercions continuades entre les files militars, policials i diplomàtiques, Baixar tindrà problemes per delimitar el cercle de confiança que encara li és lleial. Diverses informacions apuntaven ahir que l'atemptat perpetrat a la reunió del gabinet de crisi no era possible sense la col·laboració d'algun càrrec del règim amb l'Exèrcit Lliure de Síria.

La mort d'Assef Xaukat, formalment número 2 del ministeri de Defensa i marit de la germana gran de Baixar al-Assad, és un cop brutal a aquest sistema de lleialtats personals i clan familiar. Els Estats Units i la Unió Europea van incloure l'any passat Xaukat en la llista negra de les sancions internacionals contra els alts responsables de la repressió del règim.

L'ONU vol trobar una sortida per a un conflicte que cada cop sembla més fora de control. El Consell de Seguretat hauria de votar avui una nova resolució de condemna, que amenaça amb més sancions contra Damasc, inclosa una acció armada. Rússia s'hi oposa.

stats