Dossier 14/07/2012

Dependència

Auri Garcia Morera
2 min

BARCELONA.El consell de ministres va aprovar ahir l'anunciada reforma de la llei de la dependència, que rebaixa substancialment el sistema d'atenció creat pel govern Zapatero, tot i que Soraya Sáenz de Santamaría ni tan sols ho va esmentar en la roda de premsa posterior a la reunió. Tal com havia avançat el ministeri de Sanitat, la modificació inclou una reducció del 15% dels ajuts als cuidadors familiars i endureix els requisits i els controls per accedir a aquests ajuts.

Un altre canvi substancial és el que afecta el copagament. Si fins ara n'estaven exempts els dependents que ingressessin menys de 17.000 euros anuals, amb la reforma aquest llindar cau fins als 6.400 euros. Per tant, el copagament es començarà a aplicar a partir d'uns ingressos de només 532 euros al mes. El col·lectiu de persones discapacitades, fins ara exempt del copagament, també s'hi haurà d'incorporar. A més, les quantitats que hauran de pagar els usuaris es veuran incrementades, amb un càlcul que la documentació que el govern espanyol va difondre ahir encara no concretava.

Segons ha denunciat el Govern, la reforma envaeix competències exclusives. Les entitats socials i els representants directes dels afectats, com la gent gran i els discapacitats, s'han mostrat molt crítics amb la modificació.

Mesures

La reforma de la llei de la dependència rebaixa els ajuts i endureix el copagament. A més, amplia fins a dos anys el temps que les comunitats poden trigar a començar a pagar els ajuts o a oferir els serveis.

La frase

La documentació sobre el consell de ministres que va difondre ahir el govern espanyol diu que la reforma "pretén agilitzar l'entrada dels grans dependents, que són els que necessiten una atenció més gran i millor".

Reacció

La Taula del Tercer Sector, que agrupa 4.000 entitats socials, ja va alertar que aquesta reforma de la llei "provocarà un augment de la pobresa de les persones dependents i de les seves famílies".

stats