Cronologia
Dossier 20/05/2012

Dos anys i mig d'incertesa econòmica i política a Grècia

Marc Vidal
2 min

BarcelonaD'ençà que el 2009 el govern grec va revelar que el seu dèficit era el doble del que s'havia declarat oficialment que el país viu immers en una incertesa econòmica i política sense precedents. Els plans d'austeritat i les retallades s'han anat succeint mentre la UE, el Banc Central Europeu i l'FMI han anat aprovant plans per evitar la fallida de Grècia. Al carrer, les vagues i les manifestacions han sigut l'expressió viva de la indignació del poble grec.

18-10-09

El govern grec revela que el dèficit és el doble del declarat

El nou primer ministre grec, el socialista Iorgos Papandreu, revela que l'anterior govern -conservador- havia mentit sobre el dèficit públic, que en realitat era del 12%.

02-02-10

Primer pla d’austeritat amb pujada d’impostos i retallades

Primer pla d'austeritat que rebaixa els sous als funcionaris, congela les pensions i augmenta l'IVA i els impostos especials. Al carrer comencen les mobilitzacions.

02-05-10

Primer pla de rescat de l’eurozona

La UE, el BCE i l'FMI acorden un primer pla de rescat per a tres anys de 110.000 milions d'euros per fer baixar el dèficit.

29-06-11

Nou pla d’austeritat i esclat de violència

El Parlament grec aprova un nou pla d'austeritat amb una votació ajustada. Al carrer, les vagues i les manifestacions deriven en violència.

27-10-11

La cimera per salvar l’euro amb un nou pla de rescat

La UE aprova un segon pla de rescat per a Grècia de 130.000 milions d'euros que preveu també la quitança del 50% del deute que estan en mans dels bancs privats. El primer ministre grec, Iorgos Papandreu, proposa un referèndum sobre el pla però se'n desdiu.

11-11-11

Lukàs Papadimos relleva

Iorgos Papandreu al govern

Després de l'enrenou provocat per la proposta de fer un referèndum, Papandreu dimiteix i cedeix el poder a un govern tecnocràtic, amb el suport dels grans partits polítics, que encapçala l'exgovernador del Banc Central de Grècia, Lukàs Papadimos.

12-02-12

El Parlament grec aprova un nou paquet d’austeritat

Enmig de massives manifestacions al carrer, el Parlament grec aprova amb els vots dels dos grans partits -socialista i conservador- un nou pla d'austeritat que preveu reduir encara més la despesa pública i compromet els polítics a respectar els acords en el futur.

04-04-12

Un jubilat se suïcida

Un jubilat es treu la vida d'un tret a la plaça Sintagma d'Atenes i deixa una nota en què assegura que prefereix morir abans de "buscar menjar a les escombraries". És un episodi extrem que evidencia la cruesa amb què viuen molts grecs les mesures d'austeritat.

06-05-12

Eleccions legislatives a Grècia amb un resultat fragmentat

Els dos partits històricament hegemònics a Grècia, el Pasok -socialista- i Nova Democràcia -conservador- reben un vot de càstig, i de les urnes en surt un Parlament altament fragmentat. La segona força és Siriza, un partit d'esquerres contrari als plans de rescat.

15-05-12

Es trenquen les negociacions per formar govern

Després de múltiples propostes i tres intents, els principals partits grecs són incapaços de formar govern. L'escenari d'una sortida de l'euro d'aquest país pren cos mentre el president opta per repetir les eleccions i les convoca pel 17 de juny.

stats