RESCAT LES RETALLADES
Dossier 15/07/2012

Dos terços de la tisorada recauen en l'atur i l'IVA

Ignasi Pujol
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, dimecres al Congrés dels Diputats.

BARCELONANi Soraya Sáenz de Santamaría, vicepresidenta del govern espanyol; ni Cristóbal Montoro, ministre d'Hisenda; ni Luis de Guindos, ministre d'Economia, van respondre divendres amb xifres a les insistents preguntes dels periodistes en la roda de premsa posterior al consell de ministres que va aprovar la tisorada més gran de la història de la democràcia a Espanya. No van quantificar amb xifres l'import de les mesures adoptades ni el repartiment en els pròxims dos anys i mig, un període durant el qual el president, Mariano Rajoy, va dir dimecres al Congrés que l'Estat preveu un ajust global de 65.000 milions d'euros.

Les xifres tampoc figuraven en les 91 pàgines del Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) que recollien ahir les mesures aprovades divendres, sinó en una nota adreçada als inversors internacionals que el ministeri d'Economia va penjar -només en anglès- a la web Thespanisheconomy.com. El govern espanyol estima en 56.440 milions l'impacte econòmic de les mesures. La partida més important són els 22.100 milions que es preveuen recaptar amb la pujada de l'IVA. L'Estat també estalviarà 13.760 milions en la prestació d'atur fins al 2014. Els aturats veuran una reducció de la seva prestació del 60% al 50% a partir del sisè mes de desocupació. Aquestes dues mesures sumen el 64% de l'import total de l'ajust, és a dir: gairebé dos terços de la tisorada recauen en l'atur i l'IVA. Del total de l'ajust, 29.000 milions seran l'efecte net de les pujades d'impostos (IVA, tabac, societats i IRPF), mentre que els altres 27.000 milions seran retallada de despesa, sobretot en la funció pública i en atur.

L'impacte de la tisorada es distribueix en 13.500 milions euros durant el 2012, 22.900 milions l'any que ve i 20.000 milions el 2014. Aquest càlcul exclou l'import de la resta de mesures que l'executiu espanyol preveu aprovar durant els pròxims mesos, com la reforma energètica, els impostos mediambientals, la liberalització ferroviària i la privatització aeroportuària.

Rajoy va aprofitar ahir la clausura del congrés del PP andalús per justificar la retallada. Diverses vegades va afirmar: "Fem el que hem de fer". A la militància del seu partit els va avisar: "No ens hem d'avergonyir de res, podeu sortir amb el cap ben alt", els va dir.

stats