Dossier 07/06/2012

Draghi demana "realisme" per sanejar els bancs

El BCE va acordar ahir mantenir els tipus d'interès en l'1% tot i les demandes dels mercats. El president, Mario Draghi, va instar a analitzar la situació espanyola amb "realisme i dades objectives".

Dani Sánchez Ugart
3 min
Mario Draghi considera que abaixar els tipus no generaria un creixement destacable.

BARCELONA.Mario Draghi va decidir ahir no fer cas de les veus que, des dels mercats, li demanaven una rebaixa dels tipus d'interès a la zona euro per incentivar el creixement i va considerar que cal afrontar els sanejaments dels bancs "amb realisme i dades objectives". En aquest sentit, va considerar que les auditories independents a les entitats espanyoles i les comprovacions que farà el Fons Monetari Internacional (FMI) -i que, segons va dir, tindran resultats aquesta mateixa setmana- van en la bona direcció per assegurar aquest realisme.

El president del Banc Central Europeu (BCE) va considerar que les receptes "ordinàries", com l'abaratiment del preu del diner, no són la millor solució en situacions d'"excepcionalitat" com les que travessa l'economia europea. El BCE va decidir, després de la reunió mensual del seu consell de govern, mantenir el preu del diner en l'1%, el més baix des de la creació de l'euro i que s'ha mantingut invariable des del novembre del 2011, quan va començar el mandat de Draghi. Això sí, la decisió, segons va admetre, no es va prendre per unanimitat, perquè "alguns, no molts" membres del consell pressionaven per una nova rebaixa de tipus.

Espanya ha de decidir sola

"No és la nostra feina animar els governs a demanar rescats", va dir Draghi en referència a l'executiu espanyol. Tot i reconèixer que "en cert sentit" seria positiu articular un mecanisme que permetés recapitalitzar directament els bancs, sense passar pels estats, Draghi va deixar clar que els fons de rescat europeus "no van néixer" per salvar bancs o "per fer-se'n accionista". "Si volem que facin aquesta funció s'han de canviar els tractats", va reiterar el president del BCE.

L'altre anunci estrella que va fer Draghi en la seva roda de premsa a la seu del BCE a Frankfurt va ser l'ampliació de les subhastes de liquiditat als bancs fins al 15 de gener del 2013. En aquest sentit va afirmar que el mercat interbancari "no funciona" i va assegurar que els crèdits que el BCE seguirà oferint cada dues setmanes a un interès fix per assegurar el refinançament es donarà només "a les entitats solvents". Això sí, Draghi va insistir que es tracta "d'una mesura no convencional" i, com a tal, "té caràcter temporal". És a dir el BCE oferirà tota la liquiditat que els bancs necessitin amb venciments a un i tres mesos i amb interès fix, perquè considera que "només hi ha liquiditat en alguns llocs".

Previsions a la baixa

L'economia europea corre el risc de recessió, segons preveu el BCE. Esperen un debilitament de cara al segon i tercer trimestre del 2012, després d'un primer amb creixement 0. No van modificar, però, les previsions macroeconòmiques de cara a finals d'any, que es mantenen entre el -0,5% i el 0,3% del PIB. Les previsions que sí que van empitjorar van ser les del 2013. El BCE pronostica que l'economia de la zona euro creixi entre un zero i un 2%, mentre que les anteriors previsions apuntaven un màxim del 2,2%. Draghi va titllar les xifres de "dèbils". Tot i així, va considerar que la situació "no és tan greu" com després de la caiguda de Lehman Brothers, l'any 2008.

També es van modificar les previsions per a la inflació del 2013, que podria ser més alta de la prevista. Segons el president del Banc Central, esperen que els preus pugin entre un 2,3% i un 2,7% per la pujada dels impostos indirectes i dels preus de la gasolina el 2012. Per al 2013 van modificar les previsions que va fer al març i que ara apunten un increment de preus màxim del 2,3, respecte al 2,2 que es preveia anteriorment.

stats