EL MAPA DEL DELICTE
Societat 01/07/2017

"Em roben cada dia, fins i tot els clients de tota la vida"

Comerços, hotels i farmàcies conviuen amb els robatoris com un fet quotidià

Selena Soro / Georgina Ferri
3 min

BarcelonaSón les nou del matí a Barcelona però al barri del Raval fa hores que estan desperts, si és que han dormit. Els carrers bullen d’activitat des de primera hora: camions que descarreguen mercaderies, comerços que revisen l’inventari, farmàcies que ordenen els expositors i fruiteries que treuen el gènere al carrer. El dia no serà gaire diferent de l’anterior: saben que hauran de trucar a proveïdors, saben que hauran d’arreglar aquella vitrina que fa dies que s’encalla, i també saben que els robaran. “A mi em roben cada dia, fins i tot clients de tota la vida, que fa vint anys que venen a comprar”, explica un comerciant d’una botiga de licors i conserves, que prefereix no revelar el seu nom però que assegura que els petits furts als comerços formen part de la quotidianitat del negoci.

“No compto les pèrdues que em suposen. Els assumeixo i ja està”, afirma. Alguna vegada s’ha trobat que de 25 paquets de conserves que va comprar només va registrar la venda de 6. La resta van desaparèixer. “L’únic que puc fer és posar vitrines perquè sigui més difícil endur-se els productes”, diu. De vegades, explica, surt corrent al darrere del lladre, però tot depèn del que hagin robat. “Quan era jovenet i treballava aquí amb el meu pare vaig sortir al darrere d’un paio per una llauna i gairebé em clava un ganivet per l’esquena. N’he après, i per tres euros ja no em jugo la vida”, recorda, mig rialler.

Tot i que pateix furts cada dia, reconeix que fa temps que a la botiga no han viscut cap robatori greu. Segons les últimes dades dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana, els robatoris amb força i amb violència als establiments comercials de Barcelona han baixat un 7,5% i un 5,9%, respectivament. Els furts, en canvi, van pujar a tota la ciutat el 2016 un 4,8%. “El més greu que recordo va ser fa cinc o sis anys. Em van entrar a robar a la nit tres dies seguits. Vam anar a judici i tot. No vam cobrar res perquè els lladres es van declarar insolvents”, lamenta. Reconeix que ara gairebé mai denuncia els robatoris. “Perdria tot el dia i no en trauria res”, conclou.

Uns carrers més enllà, Núria Aycart, de la Perfumeria Balear, ha pres una postura diferent. Fa uns mesos li van robar quatre cremes solars, i va decidir denunciar-ho. Els pròxims dies s’ha de celebrar el judici, i tot i que sap que probablement no en traurà res afirma que n’està “farta”. “Cada dia hi ha robatoris. Fins i tot la gent gran i les clientes roben”, afirma. Entre els objectes sostrets destaquen les cremes solars -sobretot a l’estiu-, els desodorants, les cremes depilatòries, els ambientadors i els tints dels cabells. “Els tints els obren, se’ls enduen i deixen la capsa buida. Mira que les tanquem amb cel·lo, però res”, diu.

Robar maletes als turistes

A la farmàcia La Cera, Gisela Vallcorta ratifica també les dades dels Mossos i de la Guàrdia Urbana. “Portem 15 anys oberts, i potser en fa 10 que no patim cap atracament agressiu”, explica. A la farmàcia els lladres més habituals, revela, són persones amb addiccions que agafen algun medicament “per vendre’l i aconseguir uns diners fàcils”. “A l’estiu es nota molt més, potser perquè hi ha més gent als carrers”, afegeix.

Tant si fa calor com si fa fred ni tan sols els hotels s’escapen dels robatoris. En aquest sector el més habitual és que els lladres es colin a la recepció i se n’enduguin alguna bossa o maleta. El director d’un hotel del Raval, que prefereix mantenir l’anonimat, explica que l’última vegada que van tenir un incident d’aquest tipus va ser al febrer. Les imatges de seguretat, que van entregar a la policia, mostren tres homes rondant al voltant de l’hotel en actitud sospitosa. Aleshores un d’ells entra i pregunta alguna cosa al recepcionista, mentre els altres dos aprofiten l’ocasió per endur-se tranquil·lament la motxilla de dos turistes, que pocs segons després surten corrent per recuperar la seva bossa, víctimes de les mans ràpides entrenades als carrers de Barcelona.

Els furts són gairebé un 1% de les vendes

Als supermercats els furts més habituals són de begudes alcohòliques i productes de carnisseria i xarcuteria. Segons Jordi Bassols, responsable de seguretat de la cadena Plusfresc, representen un 0,84% del total de les vendes. El més curiós és que el 60% dels robatoris són externs, però dos de cada deu són furts dels mateixos empleats.

stats