Efímers 25/06/2016

Escòcia ja obre la porta A un nou referèndum

El govern independentista d’Edimburg ja busca fórmules per no quedar fora de la UE

i
Marc Vidal
3 min
La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, dijous en el moment de votar al seu col·legi electoral.

BarcelonaEscòcia és, des d’ahir, una mica més lluny del Regne Unit. Els escocesos van votar majoritàriament a favor de mantenir-se a la UE (62%) però, tot i això, si res no ho evita, hauran de sortir-ne. Es tracta d’un trencaclosques polític difícil -impossible?- d’encaixar, en un territori on, encara no fa dos anys, els independentistes escocesos van perdre el seu referèndum.

Només un daltabaix com el d’ahir podia fer caure el tabú d’una nova consulta. Una opció que torna a estar oficialment sobre la taula, segons va proclamar -entre solemne i combativa- la primera ministra escocesa, la independentista Nicola Sturgeon. “Tal com estan les coses, Escòcia afronta la perspectiva de ser expulsada de la UE en contra de la seva voluntat. Ho considero democràticament inacceptable”, va assegurar Sturgeon, que va afegir que exploraria totes les opcions “per fer efectiu el que Escòcia va votar”, per assegurar que continuen “dins de la UE i dins del mercat únic”. I entre aquestes opcions va incloure també un nou referèndum d’independència que va citar com a “altament probable”.

De fet, els independentistes van concórrer a les eleccions escoceses del mes passat amb la promesa de celebrar una nova consulta si hi havia “un canvi material i significatiu de les circumstàncies” amb les quals es va votar el 2014, amb la mirada posada en la possibilitat d’un Brexit. Doncs bé, la sortida del Regne Unit de la UE es consuma i només l’evolució de les futures negociacions entre Londres i Brussel·les -en què el govern escocès vol participar directament- sobre la desconnexió marcarà el tempodel nou referèndum escocès. Una consulta que analistes com Brian Taylor, cap de política de la BBC escocesa, mantenen que només se celebrarà si els independentistes tenen clar que no la tornaran a perdre.

“Hi haurà una nova consulta segurament el 2018, un cop hagin conclòs les negociacions amb Brussel·les i es tanqui l’acord per a la sortida de la UE”, reflexiona el periodista escocès Niall O’Gallagher, que assegura que el debat ara serà veure si Londres torna a transferir les competències a Edimburg per celebrar de nou la consulta en els mateixos termes que ho va fer per a la cita del 2014. “A Escòcia no hi ha hagut sensació de campanya electoral. De fet, tots els partits de l’arc parlamentari demanaven el vot per quedar-se a la UE”, explica O’Gallagher, que qualifica de “sorpresa absoluta” per als escocesos el resultat.

Europa, l’ànima escocesa

De fet, la qüestió europea i la lliura van ser els dos grans temes de la campanya del referèndum del 2014. La possibilitat de quedar fora de la UE -i sense el pound - va ser un dels fantasmes que més va atiar l’unionisme per escampar la por i assegurar-se que Escòcia no marxava del Regne Unit. I bona part del vot contra la independència va tenir el seu origen, precisament, en la voluntat de molts escocesos d’evitar una sortida de la UE. Un horitzó impensable que ahir es va materialitzar.

“Escòcia va votar [dijous] massivament a favor de quedar-se a la UE. Ara l’única manera d’aconseguir-ho és esdevenir un estat independent”, reflexiona Michael Keating, investigador escocès del UK in a Changing Europe. “Només amb el Brexit potser no n’hi haurà prou per guanyar un nou referèndum, ja que es pot acabar aixecant una frontera amb Anglaterra, però la perspectiva de ser governats des d’ara pels nacionalistes anglesos antieuropeus a Londres sí que pot ser decisiva”, analitza Keating.

stats