UE CRISI DEL DEUTE
Dossier 29/06/2012

Espanya i Itàlia es rebel·len

Laia Forès
3 min
EN PROBLEMES  El president espanyol, Mariano Rajoy, arribant a la cimera de líders europeus a Brussel·les, ahir.

BRUSSEL·LESEls plans per construir una nova zona euro més integrada i amb més poder tardaran anys a posar-se en marxa. Però Espanya i Itàlia el que no tenen és precisament temps. Ni Madrid ni Roma es poden permetre que la seva prima de risc continuï rondant els 500 punts i necessiten urgentment una solució. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va arribar ahir a la cimera europea més rebel que mai i amb la clara exigència als socis europeus d'impulsar una solució immediata per a la crisi del deute. "El preu del crèdit a Espanya és molt elevat, l'eurozona n'ha de ser conscient i s'ha de prendre alguna decisió", va reclamar Rajoy abans de l'inici de la cimera que va reunir ahir -i avui- a Brussel·les els líders europeus. "Hi ha institucions que no poden ni finançar-se", va insistir.

La urgència és tan evident que Espanya i Itàlia es van plantar i van decidir bloquejar el capítol referent al creixement que s'havia d'aprovar ahir fins que no s'ofereixi una solució a la crisi del deute. "Estem d'acord amb el pla pel creixement, però no hi donarem el vistiplau fins que la resta de coses no avancin. Calen solucions a curt termini", explicaven ahir a la nit fonts de la Moncloa. Rajoy i el primer ministre italià, Mario Monti, desesperats en veure com la prima de risc puja dia rere dia, van provocar una enorme tensió a la reunió en negar-se a aprovar al pla del creixement, dotat amb 120.000 milions d'euros. De fet, el debat es va allargar tres hores més del previst. A les onze de la nit, el president del Consell, Herman van Rompuy, intentava treure ferro a la situació. "No hi ha res bloquejat, les negociacions segueixen", deia.

Rajoy ha pujat al carro, però és el primer ministre italià qui havia plantejat la idea de permetre comprar bons sobirans amb diners del fons de rescat europeu, una via que sembla l'única solució immediata per als dos països. Fa dies que hi ha negociacions per acordar que el fons de rescat ajudi a contenir la crisi del deute i ahir a la nit, al tancament d'aquesta edició, els líders debatien els mecanismes per fer possible la compra de deute d'Espanya i d'Itàlia. "Som optimistes, però les decisions europees són complexes", afirmaven fonts properes al govern espanyol.

Decisió per unanimitat

La normativa del fons de rescat preveu l'opció de comprar bons sobirans, però cal unanimitat per permetre-ho. Fins ara, Alemanya havia vetat aquesta opció, però segons fonts comunitàries, en les últimes setmanes hauria començat a cedir. Berlín s'oposa a altres opcions per ajudar socis pressionats pels mercats, com ara comunitaritzar el deute, però la cancellera alemanya, Angela Merkel, és conscient que posar fi a la pressió dels mercats sobre el deute espanyol i italià és urgent. La idea de permetre comprar bons al fons de rescat era ahir una possibilitat tan real que fins i tot es van reunir alts funcionaris dels socis de l'Eurogrup, en paral·lel a la cimera, per avançar en les negociacions.

La compra de bons no és l'única solució. Mario Monti va posar sobre la taula una alternativa a l'ús de fons de rescat: fixar un límit a la prima de risc dels estats membres i si qualsevol soci supera el límit, el Banc Central Europeu (BCE) hauria de comprar bons al mercat secundari. La idea, però, topa amb la filosofia del BCE, una institució que es considera independent, com s'ha vist clarament en els últims mesos.

Fa més de 15 setmanes que el BCE no ha comprat bons espanyols i això s'ha deixat notar en els rècords històrics que ha marcat la prima de risc en els últimes dies. Ahir l'interès sobre el deute espanyol a 10 anys va tancar en el 6,91%. La diferència amb el mateix bo alemany va situar la prima de risc en els 542 punts bàsics. L'Íbex-35 va mostrar un cert optimisme en pujar un 0,82% fins a tancar en 6.721 punts.

La Comissió Europea també fa temps que pressiona Berlín perquè abandoni les seves posicions immobilistes. Ahir el comissari d'Economia, Olli Rehn, va reclamar als socis que prenguin decisions. "És molt important que en la cimera es prenguin decisions que permetin reduir el cost del finançament i estabilitzar els mercats a curt termini", va advertir Rehn. En qualsevol cas, si els governs europeus aproven l'ús del fons de rescat per comprar bons -o alguna de les altres opcions que es debatien ahir- l'ajuda europea tindrà condicions. Segons fonts de la Moncloa, Espanya "està oberta" a totes les opcions que li plantegin els seus socis per alleugerir la pressió sobre el seu deute.

Al tancament d'aquesta edició, els líders debatien les mesures per aprofundir en la integració econòmica i monetària. El que podria tenir més consens entre els socis és avançar en la unió bancària, que inclou la creació d'un únic regulador bancari europeu.

stats