Dossier 26/10/2014

Els Estats Units són a la cua en drets de permisos parentals

Núria Ferragutcasas
2 min
La legislació dels EUA dificulta la conciliació.

Washington“Els Estats Units són l’únic país dels països desenvolupats que no té permisos maternals remunerats”, va denunciar el president nord-americà, Barack Obama, aquest estiu. El país més ric del món només garanteix des del 1993 el dret de les treballadores en empreses amb més de 50 empleats a tenir un període de 12 setmanes per tenir cura dels seus fills. Per tant, poden agafar aquest temps sense tenir por de perdre el seu lloc de treball, però moltes no ho fan perquè no es poden permetre perdre el sou durant tres mesos.

Tot i així, cinc estats, entre els quals Califòrnia i Nova Jersey, han aprovat legislacions que obliguen les empreses a oferir com a mínim sis setmanes de permís amb la meitat del sou. D’altra banda, un 16% de les companyies nord-americanes, les més progressistes, ofereixen algun tipus de permís parental remunerat, segons un estudi de l’Institut Família i Treball del 2008.

Conciliar feina i família

El nadó de la Selena, el Connor, va néixer sis setmanes abans del previst i va ser traslladat a la unitat de cures intensives neonatals. La Selena, doncs, va haver de marxar cap a casa sense el seu fill i, després de fer alguns càlculs, va arribar a la conclusió que no es podia permetre agafar més temps de permís de maternitat. Així que cinc dies després de tenir el seu fill va tornar a la feina. “Van ser les dues setmanes més difícils de la meva vida”, explica.

Aquesta és una de les històries que explica l’organització Moms Risingper lluitar per un permís parental remunerat als EUA. “Els treballadors i les treballadores no haurien de decidir entre les seves famílies i la feina”, diu Sara Alcid, portaveu de Moms Rising, que amb altres associacions busca canviar la llei.

stats