24/06/2016

Eurocrisi 2.0?

2 min

PeriodistaHi ha tres preguntes que mereixen respostes. Quin serà l’impacte sobre l’economia britànica? Quina repercussió tindrà sobre l’economia europea? Quina serà la primera resposta europea al Brexit? Serà la d’Espanya, que vota demà?

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

La recuperació de l’economia del Regne Unit, la cinquena mundial i la segona de l’eurozona, passa per una fase d’esgotament. El principal taló d’Aquil·les per encaixar una reconfiguració estructural -ara una mica inevitable-és un dèficit exterior d’entre el 5% i el 7% del PIB. Aquest dèficit es finançava fins ara amb les inversions que fan els estrangers en la indústria britànica mitjançant la compra d’accions de companyies i bons públics, així com amb dipòsits de fons en bancs britànics, atrets pels tipus d’interès. Però a mesura que s’acostava el dia del referèndum, aquests fluxos han viscut una retracció per por al Brexit. Ara que és una realitat que cal negociar i concretar d’aquí dos anys, atreure diners i capitals serà encara més difícil.

La reconfiguració inevitable pot provocar una reducció del dèficit exterior. No tant per l’augment de les exportacions per efecte de la devaluació de la lliura esterlina -que ja havia patit una depreciació del 30% després de la Gran Recessió del 2008, tot i que sense un gran impacte en les vendes a l’exterior- sinó per la contracció econòmica interna o una nova recessió que minvarà la compra de béns i serveis a causa de la pujada del preu de les importacions per la caiguda de la lliura i el repunt de la inflació. La possibilitat de tornar a caure en una nova crisi europea, el que anomenaríem Eurocrisi 2.0, depèn de si altres països de la Unió intenten seguir el camí marcat ahir per la victòria del Brexit. En la immediatesa, el referèndum afectarà el repunt, encara feble, que s’advertia en la inversió de capital a l’eurozona. La incertesa política pot actuar de fre.

El test espanyol

I això ens porta a Espanya, el primer test quaranta-vuit hores després de saber que el Regne Unit marxa del club europeu. El primer que es revelarà serà la influència que els resultats britànics han tingut en els votants, és a dir, el grau de pànic que pot portar l’electorat espanyol a aplicar el cèlebre Virgencita, virgencita, que me quede como estoy. El segon serà l’horitzó de la recuperació espanyola. En el futur més immediat dominarà la inestabilitat dels mercats. Però el problema serà el mitjà termini, amb una recuperació que ja perd pistonada.

stats