17/04/2016

Èxit de la ràdio, suspens del cinema

2 min

BarcelonaDIARIS

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El català ha aconseguit un bon equilibri en premsa generalista, en què quasi la meitat dels diaris venuts (44,1%) són en aquesta llengua. Domina en premsa local i comarcal però és residual en l’esportiva i econòmica.

TELEVISIÓ

El català a la televisió està en minoria clara d’oferta: quatre canals de la Corporació, amb TV3 com a líder indiscutible, 8TV (amb continguts en castellà), una part de la programació de La 2 i la majoria de televisions locals. TV3 i 8TV sumaven el 2015 un 19,9%: la xifra més baixa registrada mai. L’índex s’agreuja si s’examina la televisió de pagament.

RÀDIO

La ràdio és un dels àmbits d’èxit del català. RAC1 va aparèixer fa quinze anys i ha anat guanyant audiència fins a situar-se com a emissora líder al país, amb 823.000 seguidors, segons l’últim EGM. Però el més destacat és que ha creat nous consums, ja que Catalunya Ràdio, que abans només tenia la competència testimonial de Ràdio 4, segueix segona i, amb 643.000 oients, ha aconseguit la seva millor marca en quinze anys. La tercera plaça és per a la SER, que tot i ser líder a Espanya aquí es queda en només 421.000 oients.

CINEMA

L’acord de la Generalitat amb les majors, de l’any 2011, preveia arribar a un 25% de consum de cinema en català. La tendència, però, va ser a la baixa i l’any 2014 es va arribar només a un pírric 2,63%.

VIDEOJOCS

Un estudi de la Plataforma per la Llengua revela que només un 9% dels jocs duen incorporat el català entre les seves opcions d’àudio o subtitulat. Els grans títols, a més, tendeixen a negligir aquesta llengua.

TEATRE

El català és la llengua dominant en el teatre: gairebé la meitat dels espectadors de la temporada passada van optar per teatre en català, enfront d’un 32% que escull espectacles en castellà. Els segueixen els muntatges en altres llengües (9,4%), els que no tenen text (5,81%) i els que barregen català i castellà (4,48%). El 50,2% dels autors representats són catalans.

MÚSICA

L’escolta de música en català és minoritària, però registra una tendència a l’alça. Preguntats sobre quina era la llengua de l’última cançó que recordaven haver escoltat, els enquestats de l’Anuari de la música responien “català” només en un 5,8% dels casos l’any 2009. En l’últim estudi, però, el percentatge s’ha elevat fins al 13,3%, per bé que el castellà encara domina còmodament, amb un 44,7% (i l’anglès suposa el 40,2%). En el cas de les actuacions, la proximitat juga a favor de la música en català, que era la llengua de l’últim concert al qual van assistir un 33,9% dels sondejats.

LLIBRES

Els editors consignen un moment d’optimisme moderat: un de cada tres llibres que es venen són en català i la tendència és a l’alça, tot i que àmbits com la no-ficció han experimentat un retrocés.

stats