15/05/2013

Farage, el líder antieuropeista forjat políticament a Brussel·les

2 min

Barcelona.El Partit per la Independència del Regne Unit, el conegut com a UKIP per la seva sigla en anglès, guanya adeptes cada dia que passa davant la desesperació de la resta de forces polítiques britàniques. Amb un discurs simple, sempre en positiu, el seu líder, Nigel Farage, està convençut que la seva formació no ha tocat sostre. I que donarà la gran sorpresa a les eleccions generals del 2015. Fins ara, les enquestes -i les eleccions parcials que s'han anat fent- li van donant la raó.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Situat a la dreta de l'espectre polític, el UKIP és un partit difícil de catalogar. Si bé el seu gran cavall de batalla és la UE, és precisament a l'Eurocambra on s'ha forjat l'incombustible Farage -eurodiputat des del 1999- i on ha obtingut un ressò mediàtic cada cop més important dins i fora del Regne Unit.

En una trobada amb periodistes la setmana passada a la seu del Parlament Europeu a Brussel·les, Farage va argumentar solemnement que el mot Europa havia estat "segrestat" per un "projecte polític" quan en realitat "Europa és la part més emocionant i vibrant del planeta Terra amb una enorme multiplicitat de llengües, cultures, talents i individualitats".

Farage va lamentar que no s'hagués estat clar quan el Regne Unit es va sumar al mercat comú i s'explicités aleshores que l'objectiu final era una unió política. Per ell, la gota que va fer vessar el got va ser la Constitució Europea que es va estavellar a les urnes a França i als Països Baixos. "La idea era ajuntar-nos tots i construir un nou estat i encara que a les urnes va sortir el no, van refer el text i van elaborar el Tractat de Lisboa [que regula el funcionament de la UE], que diu exactament el mateix. No és que la UE sigui poc democràtica, és que és antidemocràtica", va etzibar des de Brussel·les.

El record de Iugoslàvia

Estimulant l'antieuropeisme i l'antiimmigració -els temors d'uns britànics que voldrien recuperar el control sobre les seves fronteres-, el UKIP ha sabut capitalitzar el vot de càstig a una classe política britànica cada cop més desorientada -a dreta i esquerra-. I contra l'argument que la UE és sinònim de pau, Farage respon: "Com Iugoslàvia va demostrar, si forces els pobles a unir-se contra la seva voluntat, en lloc de portar la pau esclata la guerra".

stats