Dossier 19/09/2012

Ferran Requejo: "Tot això de la carta del rei serà una tempesta en un got d'aigua"

Marc Toro
2 min
Ferran Requejo, catedràtic de ciència política a la UPF, en una imatge d'arxiu.

Ferran Requejo (Barcelona, 1951) és expert en sistemes polítics i és autor de diversos estudis sobre federalisme.

¿El rei s'ha excedit en les seves funcions amb aquesta carta?

Sí. Davant un dels conflictes no resolts de l'Estat, potser el més crucial, el cap d'estat hauria de tenir una escrupolosa posició de neutralitat. Després del 23-F, la seva posició quedava justificada perquè la democràcia estava en joc, però ara es critica la falta de democràcia del sistema polític espanyol. En aquest sentit, sobra tota declaració.

Per què el rei ha enviat aquesta carta? Ho ha fet per voluntat pròpia o induït?

Ho ha fet per reforçar-se a ell mateix i jugar algun paper davant d'un futur incert. No sé si ha estat induït, però si és així, està mal assessorat.

Quin efecte tindrà el posicionament del rei en aquest debat a les societats catalana i espanyola?

A Catalunya tindrà un impacte mínim i en tot cas reforçarà les visions republicanes de l'independentisme. A Espanya el rei mai ha sigut qüestionat. Potser alguns veuran il·legítimes les seves declaracions, però la majoria simpatitzarà amb ell perquè reforça el sentiment nacionalista. Sigui com sigui, tot això serà una tempesta en un got d'aigua.

¿Amb aquest missatge s'avorta qualsevol solució pactada amb la Corona per part de Catalunya?

No. El rei no és una institució decisiva en la presa de decisions importants. El que compta és el posicionament que prenguin tant els sectors catalanistes com el govern central i les institucions de l'Estat.

¿Seria possible mantenir el rei com a cap d'estat en una Catalunya independent?

Només tindria sentit si es produís un pacte confederal i Catalunya tingués quasi totes funcions d'un estat independent excepte unes quantes qüestions de defensa, passaports i alguns impostos. En una espècie de Commonwealth a l'espanyola.

stats