Dossier 12/07/2012

Funcionaris

Dani Sánchez Ugart
3 min

BARCELONA.Les pors dels funcionaris abans de la compareixença de Rajoy ahir al Congrés es van demostrar justificades. El president espanyol va anunciar una retallada que confirmava, gairebé punt per punt, les pitjors previsions dels sindicats dels treballadors de l'administració pública. Ho va dir abans d'una reunió amb sindicats que va acabar amb els representants dels treballadors marxant abans d'hora. S'elimina la paga extra de Nadal de tots els treballadors públics i es redueixen els dies de lliure disposició, que actualment són sis.

ALLIBERATS. Rajoy també va anunciar una rebaixa per als alliberats sindicals, que actualment disposen d'una bossa d'hores.

INCAPACITAT. Es copiarà el model privat a les baixes i només es cobrarà a partir del tercer dia, i entre el 60% i el 70% del sou total.

MOBILITAT. Rajoy va apuntar que es "facilitarà" la mobilitat dels empleats públics entre les administracions.

Impacte econòmic

El govern espanyol aspira a aconseguir una rebaixa d'uns 4.000 milions amb la supressió de la paga extra de Nadal. La resta de mesures van encaminades a augmentar la productivitat i, amb la flexibilització de l'acomiadament de treballadors interins i personal laboral, els sindicats temen que hi pugui haver una onada d'acomiadaments o de reducció de plantilles a través de la no renovació de contractes temporals. Els experts alerten, però, que l'impacte econòmic pot ser més baix, perquè la retallada afecta un nombre important de ciutadans, que gastaran menys.

A qui i com afecta

La retallada de drets laborals de l'administració pública afecta els 2.690.000 treballadors públics que hi ha a tot l'Estat. A partir d'ara els funcionaris, personal laboral i interins que cobrin el seu salari d'alguna de les administracions veuran com se'ls elimina una paga extra i se'ls redueix el nombre de dies de lliure disposició. Aquestes retallades, que afecten directament el seu poder adquisitiu, se sumen a les que ja havia fet el govern espanyol de Zapatero, que havia abaixat els sous públics en un 5%.

Dubtes i interrogants

El president va despatxar en pocs minuts les cinc mesures concretes que preveu per "trobar un millor equilibri entre el sector públic i el privat". A més, va deixar la porta oberta a noves retallades en aquest capítol, perquè, va dir, les anunciades són només "un exemple".

Aquesta falta de concreció va deixar multitud d'interrogants oberts entre els representants dels funcionaris, convocats a la tarda amb els representants del ministeri d'Hisenda. No van obtenir cap més concreció, segons fonts sindicals, i es van aixecar de la taula de diàleg abans de començar la reunió. Rajoy no va especificar ni quants dies de lliure disposició es retallarien ni els seus plans per incrementar la mobilitat dels treballadors públics. A més, tampoc queda clar fins quan dura l'eliminació de la paga extra de Nadal, si és una mesura puntual per al 2012 o s'allargarà, perquè el president espanyol va assegurar que es compensarà amb aportacions al fons de pensions a partir del 2015.

Encaix a Catalunya

Els funcionaris catalans ja han patit diverses retallades de sou addicionals. L'última, el 5% que es va rebaixar el sou anual amb efecte a les pagues extres i que ja ha impactat en la del juny. La Generalitat va reiterar ahir que als treballadors públics catalans no se'ls sumarien les retallades, i va emplaçar Rajoy a tenir en compte que Catalunya ja ha fet els deures. En cas que no escoltés aquesta demanda, i apliqués la rebaixa com a norma bàsica, els treballadors públics catalans tindrien una rebaixa superior al 5% en total, i l'executiu català hauria d'estudiar la fórmula per compensar-ho.

stats