Dossier 04/06/2014

Gairebé 9 de cada 10 diputats al Congrés avalaran la successió

L’oposició queda reduïda als diputats d’IU i del grup mixt

Marc Colomer
2 min

BarcelonaLa llei de successió té assegurada una gran majoria al Congrés, sempre que no hi hagi moviments a les files socialistes que esquerdin la disciplina imposada per Alfredo Pérez Rubalcaba. Gairebé nou de cada deu diputats a la cambra baixa avalaran la norma l’11 de juny. Es tracta dels 184 del PP, els 110 del PSOE, els cinc d’UPyD i els dos de la UPN, a més del diputat del Fòrum Astúries i un dels dos diputats de Coalició Canària. Tots plegats sumen 303 diputats, el 86,6% dels 350 escons de la cambra.

L’oposició a la successió exprés quedarà reduïda als diputats del grup d’Esquerra Plural (IU-ICV) i el grup mixt, on conviuen sobiranistes catalans, bascos, navarresos i gallecs, a més de valencians i canaris. Així, hi votaran en contra els 11 diputats d’IU-ICV, els set d’Amaiur, els tres d’ERC, els dos del BNG, la diputada de Geroa Bai, el diputat de Compromís i el de Nova Canàries. Tot plegat, el 7,4% de la cambra.

A mig camí se situen els cinc diputats del PNB al Congrés, que ahir anunciaven la seva abstenció en considerar que el vot en contra seria equivalent a rebutjar l’abdicació del rei Joan Carles i beneir la seva permanència al tron, cosa que no volen. Ara la incògnita segueix sent el vot dels 16 diputats de la federació de CiU, en ple debat intern per definir la seva posició.

La tendència a debilitar-se

L’actual suport aclaparador del Congrés a la perpetuació de la monarquia és un dels factors que expliquen l’abdicació del rei justament ara. Amb un sistema polític en plena convulsió, com ha evidenciat el 25-M, ningú pot preveure quin Congrés podria sortir de les pròximes generals. Perquè extrapolant els resultats del 25 de maig, els partits favorables a la monarquia perdrien fins a dotze punts (un 74,6%) en comparació amb ara. Acotant territorialment la projecció, el declivi del bipartidisme podria ser encara més pronunciat, amb el risc que això comportaria per a la institució monàrquica.

stats