El Govern i el Parlament decideixen avui si ho acaten

El ple votarà demà la Comissió de Control del 9-N

El consell executiu i la mesa del Parlament es reuneixen aquest matí amb la suspensió dictada pel TC de la llei de consultes i del decret 129/2014 de convocatòria del 9-N damunt la taula. La providència, que ja ha estat publicada al BOE, indica que s’han de suspendre tots els preparatius de la consulta, com ara la campanya informativa. Ahir a la nit, però, se seguien emetent els anuncis a TV3 i la web 9nconsulta2014.cat seguia activa. Fonts del Govern van indicar a l’ARA que fins avui no es prendrà cap decisió sobre el tema.

Pel que fa a la cambra catalana, segons les fonts dels partits proconsulta consultades per l’ARA, la suspensió no impedirà -en principi, i sempre condicionat per l’evolució dels esdeveniments- que el ple del Parlament voti aquesta setmana els membres de la Comissió de Control del 9-N, l’equivalent a la Junta Electoral Central, que ha de vetllar per les garanties democràtiques de la votació.

Segons les fonts consultades hi ha una doble argumentació que sustenta legalment el manteniment del pols. D’una banda, el fet que la Generalitat recorri contra la suspensió obre la porta a interpretar que no serà ferma fins que el TC es pronunciï sobre el recurs. De l’altra, ahir també esgrimien que, de fet, com que la votació de la Comissió de Control no és una decisió “executiva”, entenen que no queda afectada per la suspensió, perquè els integrants acordats entre CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP -el PSC, el PP i C’s han rebutjat proposar-ne- no seran nomenats fins que ho faci Mas via decret. Aquesta pot esdevenir la primera escaramussa del que s’albira que serà una autèntica batalla jurídica pel dret a votar el 9-N.

Debat a la mesa del Parlament

En qualsevol cas, la qüestió estarà avui damunt la taula de la mesa del Parlament. De fet, hauria de ser la junta de portaveus -amb majoria dels partits sobiranistes- la que decidís eliminar de l’ordre del dia del ple d’aquesta setmana la votació de la Comissió de Control del 9-N. Si bé la junta de portaveus no té cap reunió prevista aquesta setmana, el cert és que només que ho sol·licitin dos grups ja es podria reunir de manera urgent per debatre l’eventual eliminació d’aquest punt de l’ordre del dia. I no hi ha dubte que el PP i C’s no tenen cap intenció de deixar cap escletxa als preparatius del 9-N, cosa que fa més que previsible una reunió d’urgència de la junta de portaveus. Ahir la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va advertir que portarà als tribunals qualsevol intent de seguir preparant la consulta. Fins i tot va amenaçar de denunciar Mas per “malversació de fons públics” si segueix emetent als mitjans de comunicació la campanya institucional per donar a conèixer la votació.

El contenciós nacional es visualitzarà també en el debat dijous en el ple d’una moció de CiU i ERC per instar el Govern a accelerar la planificació de les “estructures d’estat” en tots els àmbits. És a dir, la Hisenda pròpia, la seguretat social, l’administració de justícia, la gestió de les infraestructures, la seguretat, les telecomunicacions, l’energia i l’aigua, la política monetària i financera i la successió dels tractats internacionals. Busquen greixar la maquinària institucional per tenir-la a punt “en cas que s’opti per la constitució d’un estat independent”. El xoc institucional és un fet.

Més continguts de