Dossier 17/07/2012

El Govern intenta preservar Camacho del xoc amb Madrid

Artur Mas va deixar ben clar ahir que una cosa és l'actitud del PP del carrer Génova de Madrid i l'altra la dels populars catalans. A CiU no li interessa perdre el que ha estat el seu principal soci al Parlament.

Sara González
2 min
Alícia Sánchez-Camacho va fer ahir una crida a deixar enrere les amenaces.

BARCELONA.El Govern procura que l'escalada de tensió amb el govern de Mariano Rajoy no es traslladi a les relacions amb Alícia Sánchez-Camacho. I és que a la voluntat de preservar l'autogovern de Catalunya i evitar que els homes de negre controlin la caixa de la Generalitat s'hi suma la necessitat parlamentària de CiU de trobar un soci per tirar endavant temes crucials per a la legislatura, com ara els ajustos i els pressupostos.

"S'ha de diferenciar el que fa el PP del que fa el PP de Catalunya", va assegurar ahir el president de la Generalitat en una entrevista a RAC1. Mas va elogiar l'actitud "de no obstrucció" que està demostrant Camacho amb la seva anunciada abstenció a la reivindicació del pacte fiscal. Tot i això, el president va alertar que aquest clima d'entesa es pot trencar si els populars catalans fan "de corretja de transmissió" de les intencions de Génova. Sigui com sigui, CiU farà el que pugui, com ha fet fins ara, per no permetre que Camacho quedi fora del joc de la geometria variable, sobretot perquè els programes econòmics dels dos partits són els més coincidents de l'espectre polític català.

Fins ara, Mas ha aconseguit que els populars catalans s'hagin abstingut i, per tant, hagin permès l'aprovació de dos pressupostos amb importants retallades. Plegats han tirat endavant les lleis òmnibus i la nova Corporació de Mitjans Audiovisuals, han suprimit l'impost de successions i han pactat un govern de coalició a la Diputació de Barcelona. A canvi de suports parlamentaris han permès també que alcaldies com les de Badalona i Reus quedessin en mans del PP. Més recentment, la federació ha tancat amb els populars la composició del Consell de l'Audiovisual de Catalunya amb la polèmica designació de l'exlíder del PP català Daniel Sirera com a membre.

I si, malgrat l'hostilitat de Rajoy, Mas deixa al bagul dels records la signatura davant un notari per deixar constància que no pactaria amb el PP és perquè, per ara, els acords amb Camacho no han costat renúncies importants al Govern. La supressió de les "subvencions ideològiques" o el tancament de totes les ambaixades són alguns dels punts que el PP ha demanat com a contrapartida a l'abstenció als comptes i que no han estat executats.

Mantenir-se davant dels focus

Però si Camacho tampoc dóna un cop de puny sobre la taula i trenca relacions amb Mas -com han fet els seus homòlegs bascos quan Patxi López va anunciar que recorreria al Tribunal Constitucional els decrets de sanitat i educació- és perquè no li interessa perdre el seu lloc privilegiat al bell mig del focus de la política catalana. Si el PP de Catalunya està disposat a abstenir-se en el ple del pacte fiscal és precisament perquè Camacho no vol desgastar-se en una picabaralla que, al cap i a la fi, es resoldrà a Madrid, i busca no quedar relegada de la centralitat, com ja li va passar al seu partit amb l'Estatut. "Estic convençuda que no arribarem a aquesta situació d'intervenció si hi ha voluntat per part dels dos governs de col·laborar, de negociar i de fer els deures en la seva totalitat. Sense amenaces", va dir ahir Camacho fent de para-xocs.

stats