Dossier 12/07/2012

El Govern vol compensacions per l'augment de l'IVA

El Govern comparteix el fons d'algunes mesures anunciades ahir per Rajoy, però rebutja la recentralització que suposa la supressió de regidors i demanarà compensacions per l'augment de l'IVA.

Pere Martí
3 min
El Govern vol compensacions per l'augment de l'IVA

BARCELONA.La bateria de retallades anunciada ahir per Mariano Rajoy va agafar Artur Mas preparant la cimera del pacte fiscal que tindrà lloc aquest matí al Palau de la Generalitat. Tot i avalar els ajustos imposats per la UE, el Govern veu amb recel l'anunci de reduir el nombre de regidors, perquè lesiona l'autogovern, i les repercussions de l'augment de l'IVA en el finançament, perquè obligarà a demanar compensacions. L'argumentari oficial del Govern és que amb el pacte fiscal Catalunya s'estalviaria moltes de les retallades que imposa l'executiu espanyol, o que amb una Agència Tributària pròpia es podria millorar la recaptació de l'IVA, apujat ahir per Rajoy però que a l'estat espanyol només es recapta en un 40%, cosa que vol dir que el frau se situa sobre el 60%.

El portaveu de l'executiu, Francesc Homs, va qualificar de "tercermundista" la posició del govern espanyol sobre l'IVA. Tot i no criticar la pujada de l'impost sí que va carregar contra l'estratègia que ha estat seguint el govern espanyol i el relat que de la qüestió que n'ha fet el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. "És al·lucinant, és qualsevol cosa menys seriós, és tercermundista", va considerar el portaveu en parlar del plantejament de Montoro amb l'IVA.

Amnistia fiscal

Per Homs, l'Estat ha volgut "pintar-nos que el sistema d'inspecció tributària espanyol era el millor del món", però, en canvi, després Montoro "es presenta dient que s'ha de fer una amnistia fiscal perquè hi ha molta gent que no paga, cosa que ja demostra que això no funciona, i que hem d'apujar impostos com l'IVA perquè la gent no els paga". Per això, el portaveu del Govern va aprofitar per recordar que amb una Agència Tributària catalana "segur que ens organitzaríem millor".

Pel que fa a l'IVA, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ja va avançar que demanarà a Rajoy que "compensi" a les autonomies la pujada de l'IVA, ja que les comunitats hauran de pagar l'impost augmentat però no es beneficiaran de l'increment. En una "reacció provisional" va donar suport a les mesures "en línies generals", perquè els ajustos del govern de l'Estat van "en la línia de consolidació de l'euro", i va assegurar que l'executiu català se sent "solidari" d'aquesta línia de treball. Tot i això, el conseller va advertir que el Govern serà "inflexible" amb qualsevol intent de "recentralització" perquè "no té res a veure amb la crisi".

El perill de recentralització ve sobretot per la intenció del govern espanyol de suprimir el nombre de regidors dels municipis, cosa que vulnera la competència d'organització territorial que, segons l'Estatut, té la Generalitat, que precisament està elaborant una llei de governs locals. Homs va rebutjar aquesta mesura assegurant que als alcaldes i regidors se'ls hauria de fer "un monument", perquè són els que estan donant la cara en aquests moments de crisi. El portaveu va arribar a vincular la mesura de Rajoy amb la corrupció del PP, i va insinuar que si toca aquest nivell és perquè no es refia dels alcaldes i regidors del PP. "Deuen tenir la sensació que molts del seu partit fan coses que no toquen", va rematar.

El president de la Generalitat, Artur Mas, va evitar entrar en detall de les mesures anunciades per Rajoy i es va limitar a fer una crida als catalans per "fer pinya des de baix", davant la situació de crisi, i per afrontar les noves mesures que són per "anar trampejant" i intentar "sortir-ne més reforçats". Amb tot, Mas va preferir ser més prudent que la resta del seu Govern, i va manifestar que encara s'ha de "veure què donen de si" els ajustos anunciats ahir al Congrés, cosa que analitzarà en els pròxims dies.

stats