ONCOLOGIA, NOVES TERÀPIES
Dossier 04/06/2013

Immunoteràpia per tractar el càncer

El nou tractament, presentat a Chicago, és un canvi revolucionari en l'estratègia per combatre la malaltia

Lara Bonilla
3 min

Barcelona.Estimular el sistema immunitari del pacient perquè reconegui i elimini el seu propi càncer és la pròxima gran revolució en el tractament contra el càncer: la immunoteràpia. Fa anys que es treballa en aquesta línia, però els assajos clínics que s'han presentat aquest cap de setmana a Chicago, on se celebra la trobada de la Societat Americana d'Oncologia Clínica (ASCO), n'ha confirmat el potencial. A Chicago s'han presentat els resultats de dues immunoteràpies per combatre el melanoma avançat, un dels càncers de pell més greus. El català Antoni Ribas ha dirigit un dels estudis, però n'hi ha d'altres amb fàrmacs que són "cosins germans" dels que s'han presentat i en què participen centres d'aquí, com l'Hospital Clínic, l'ICO i la Vall d'Hebron.

El fàrmac que ha presentat Ribas, el labrolizumab, té la capacitat d'activar el sistema immunitari contra el càncer i ha aconseguit reduir el tumor en el 52% dels pacients amb melanoma amb metàstasi, i en un pacient de cada cinc ha desaparegut. També hi ha hagut resultats encoratjadors en altres estudis amb pacients amb càncer de pulmó o de ronyó. Els medicaments encara estan en fase de proves i els investigadors deixen clar que "no curen", sinó que allarguen l'esperança de vida. No obstant, la immunoteràpia obre la porta a combatre el càncer amb noves eines.

Com funciona

No ataca el tumor directament, sinó que activa les defenses

La majoria de teràpies contra el càncer, com ara la quimioteràpia i els fàrmacs dirigits , ataquen les cèl·lules tumorals, però el principi de la immunoteràpia és activar el nostre propi sistema immunològic perquè reconegui i destrueixi les cèl·lules canceroses, de la mateixa manera que ataca els microbis que ens envaeixen. En teoria, això ja ho haurien de fer els limfòcits T -les cèl·lules més importants del sistema immunitari, que reaccionen davant de materials estranys-, però les cèl·lules canceroses "fan com un escut (molècula PD-L1) per prevenir-ho i continuar creixent", explica la investigadora Alena Gros, que treballa al National Cancer Institute de Washington en un grup sobre immunoteràpia i càncer.

Els medicaments que s'han presentat a Chicago el que fan és bloquejar aquest escut que el tumor ha desenvolupat (són inhibidors del PD-L1 i també de PD-1, que es troba als limfòcits i que quan coincideix amb la PD-L1 interpreta que no l'ha de destruir) i permeten que els limfòcits eliminin el tumor. "Era el somni de tothom, veure algun dia que el sistema immunològic del pacient reconeix el tumor com una cosa estranya i l'ataca", va dir a l'agència EFE l'oncòleg Josep Baselga, que participa en el congrés.

Impacte en el tractament

Encara no substueix la quimoteràpia i la radioteràpia

L'avantatge d'aquest medicament "és que utilitza les defenses pròpies del nostre cos, que són molt més específiques que els fàrmacs tòxic s que s'utilitzen en la quimioteràpia clàssica", diu l'investigador Salvador Macip. És un canvi revolucionari en l'estratègia per lluitar contra el càncer. Però encara és massa aviat perquè desplaci les teràpies tradicionals, com la quimioteràpia i la radioteràpia. "Anem cap al tractament personalitzat, però el més habitual encara és la quimioteràpia clàssica combinada amb nous fàrmacs. En el futur ens la traurem de sobre, però encara no", diu l'oncòleg Joan Josep Grau. Els investigadors adverteixen, però, que cap dels dos nous medicaments que s'estan provant cura el càncer. S'ha d'esperar a veure quin és l'efecte a llarg termini i si els tumors reapareixen.

Per a quins càncers serveix

S'ha provat en el melanoma, i en càncer de ronyó i de pulmó

S'ha començat a provar en casos de melanoma -perquè és el que depèn més de la immunitat- i també en càncer de ronyó i de pulmó, però es podria provar en altres tumors. A l'assaig que s'està fent a l'Hospital Clínic s'està aplicant en "pacients desnonats, amb càncers molt avançats, amb metàstasi i amb els quals tots els tractaments anteriors havien fracassat", explica Grau.

Quin és el seu cost

Encara no està aprovat i ara mateix el preu és prohibitiu

El gran inconvenient que tenen aquests fàrmacs, que encara no s'han aprovat, és l'elevat preu, al voltant de 80.000 euros. "La majoria de tractaments contra el càncer són molts cars, i això és un problema del nostre camp", indica Alena Gros. És un problema generalitzat dels nous fàrmacs contra el càncer i això en limita l'ús, i el sistema sanitari no pot pagar-ne la factura. "Amb el temps, per sort, van baixant, però cal trobar la manera de fer-los més assequibles des del principi sense que les companyies farmacèutiques deixin de recuperar la inversió milionària que han fet per desenvolupar-los", conclou Macip.

stats