Dossier 24/07/2012

Javier Retana: "Calen plans per crear grans superfícies sense bosc"

Realisme "Prevenir no és tan fàcil, i som un país més pobre del que ens pensem" Recursos "Els diners per tenir més mitjans d'extinció estan ben invertits"

A.g.m.
1 min
Javier Retana: "Calen plans  per crear grans superfícies  sense bosc"

La recerca del director del CREAF gira al voltant dels incendis. Javier Retana analitza la gestió forestal.

Com influeix la gestió dels boscos en els incendis?

Les causes sempre són un conjunt de coses, i l'estructura de l'estat del bosc en aquell moment és una de les que hi influeixen. El problema és que abans aquesta gestió era intrínseca, perquè la gent vivia al bosc i els pastors hi portaven ramats. Ara tot això s'ha perdut i cal fer una tasca activa, però la neteja com a tal és inviable perquè és caríssima.

Quina prevenció es pot fer?

Plans per crear grans àrees sense bosc. Abans el foc es tallava perquè hi havia conreus, i ara, en canvi, es pot estendre en grans superfícies, perquè no hi ha conreus i el bosc és continu. Aquests plans no estan desenvolupats perquè el cost és molt important. No es pot fer el que cal perquè hi ha unes limitacions econòmiques molt importants.

Els recursos que hi ha estan ben invertits?

Sí, aquests últims anys han crescut els mitjans d'extinció per quan hi ha molts incendis alhora. És per això que hi ha hagut tan poca superfície cremada. Això està ben invertit, treure-ho seria desvestir un sant per vestir-ne un altre. A més, tenir tots els mitjans que caldrien per prevenir un fenomen natural no és tan fàcil. Som un país més pobre del que ens pensem, i si països més rics no poden controlar-ho, nosaltres encara menys.

stats