Dossier 01/05/2012

Joan Carles Gallego: "Cal que ens adaptem a l'empresa fragmentada"

Reptes "Estem treballant per saber què passa a les petites empreses, on la llei fa difícil l'organització sindical" "La reinvenció inclou des de l'organització fins a les propostes"

E.f.
1 min
Joan Carles Gallego: "Cal que ens adaptem a l'empresa fragmentada"

El secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, defensa la fortalesa dels sindicats més enllà de la conjuntura i les amenaces que, assegura, estan teixint certs sectors polítics de la dreta. Assegura que no hi ha dubtes entre els treballadors.

Últimament nous moviments socials conquereixen espais de reivindicació tradicionalment vostres. Quina lectura en feu?

Ens sentim més qüestionats pels poders polítics de manera interessada que pels treballadors. Malgrat la crisi, hem revalidat la fortalesa a les empreses, una mostra que la gent veu la utilitat dels sindicats.

Però cada cop hi ha més gent fora dels sectors on tradicionalment heu estat forts, com a la indústria.

És cert que hi ha una franja d'empresa, la petita i la micro, on no hi som perquè la mateixa llei no facilita la representació sindical, però hi estem treballant. També per organitzar els sectors nous, més fragmentats, on no hi ha un sol centre de treball que faciliti socialitzar els problemes com passava a la fàbrica tradicional. El procés és lent, però avancem.

¿L'autocrítica és bona quan sembla que us cal mostrar fortalesa davant les veus crítiques?

Tenim l'obligació de repensar-nos i, alhora, de reivindicar la nostra feina. Fa temps que treballem per adaptar-nos a un nou model d'empresa, més fragmentada, on els treballadors estan esmicolats en petites unitats, que compliquen l'acció a les empreses. El sindicat ja no només és el que defensa l'horari i la jornada; ha d'anar més enllà, i la reinvenció ha d'incloure l'organització i els canals de participació i fins i tot les propostes.

stats