Dossier 18/07/2012

"L'administració que sobra és la de l'Estat"

Els alcaldes de CiU van plantar-se ahir davant una reforma local que consideren un "atac" frontal a la seva autonomia. Van demanar que sigui l'Estat i no els municipis qui redueixi la seva estructura.

S.g.
2 min
"L'administració que sobra és la de l'Estat"

BARCELONA."No es pot entendre ni acceptar que els que no hem defugit la responsabilitat ara hàgim de llegir al BOE que sobrem i que hem de deixar pas als paracaigudistes de Madrid". Amb aquesta afirmació va rebutjar l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, la reforma de la llei de bases de règim local que pretén impulsar el govern espanyol. Ahir una cinquantena d'alcaldes de CiU es van concentrar davant del Parlament per denunciar "l'atac" que aquesta reforma suposa a la seva autonomia local. "L'administració que sobra a Catalunya i que s'ha de reduir és la de l'Estat", van sentenciar en un comunicat.

Segons la missiva, que va ser llegida per l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, la reforma local implicarà un atac a l'autogovern de Catalunya i a la democràcia representativa dels catalans, així com una agressió a la història, la identitat i la cohesió del país. Si bé el govern espanyol vol estalviar 3.500 milions d'euros amb mesures com traspassar competències dels municipis de menys de 20.000 habitants a les diputacions, els alcaldes consideren que en realitat això suposarà un "encariment" de l'administració local i una "pèrdua d'eficiència en la prestació" de serveis. Van argumentar que els ajuntaments només suposen un 3,4% del deute públic i van recordar que l'increment de l'IVA se'ls traduirà en una "càrrega impositiva extra de 120.000 milions d'euros. A més, davant les intencions de reduir un 30% la quantitat de regidors a partir de les eleccions municipals del 2015, van subratllar que a hores d'ara un 90% dels més de 9.000 regidors que hi ha a Catalunya exerceixen la seva tasca "abnegadament sense cap assignació salarial".

Denuncien una recentralització

"La reforma respon més a reforçar el pes de les estructures de l'Estat que a millorar els serveis dels municipis", va denunciar l'alcalde de Ribes de Freser, Marc Prat. I és que per als alcaldes aquesta reforma no és més que una "cortina de fum" per eludir "la necessària reforma de l'administració central, hipertròfica i ineficient". Per això van demanar que s'eliminin els ministeris les competències dels quals s'han transferit als territoris, com Cultura i Sanitat.

En aquest sentit, Puigdemont va criticar "la mà llarga" de l'estat espanyol per "acorralar el món local i esprémer" els recursos del país mentre "es fa l'orni amb els problemes que ha contribuït a crear amb la seva actitud morosa i espoliadora de Catalunya".

stats