ATUR XIFRES RÈCORD
Dossier 28/07/2012

L'austeritat enfila l'atur a màxims

Espanya s'enfonsa més en el pou de l'atur, amb la taxa a màxims històrics del 24,6% i gairebé 5,7 milions d'afectats. A Catalunya, l'atur millora, però perquè creix la gent que desisteix de buscar feina.

Elena Freixa
3 min

BARCELONADifícil trobar dades que convidin a l'optimisme al mercat de treball. Durant el segon trimestre de l'any l'atur va créixer en 53.500 persones a tot l'Estat i el total es va disparar als 5.693.100 aturats, segons va reflectir ahir l'Enquesta de Població Activa (EPA) de l'INE. La taxa del 24,63% no només és el màxim que havia previst el govern espanyol per a tot l'any 2012, sinó que suposa un màxim mai vist en crisis anteriors com la del 1994.

L'impacte de les mesures d'austeritat que apliquen els governs i la profunda recessió expliquen que el segon trimestre no reflecteixi més bonança al mercat de treball per l'inici de la contractació de temporada turística, com sol passar. Tant la patronal com els sindicats van assenyalar les retallades com a responsables d'aquestes dades. Entre l'abril i el juny es van destruir 15.900 llocs de treball tant al conjunt de l'Estat -on amb la contractació als serveis no n'hi va haver prou per compensar males dades a la indústria i l'agricultura- com a Catalunya, on el nombre d'ocupats va reduir-se a tots els sectors fins a un total de 19.100 llocs de treball.

Miratge a Catalunya

L'èxode de treballadors i el desànim fan baixar l'atur català

Catalunya va registrar una davallada de 15.400 aturats durant el segon trimestre, fins a les 821.600 persones sense feina en total. Però la disminució no té una lectura positiva perquè no es va obtenir gràcies a la creaciód'ocupació, sinó perquè la població activa va disminuir. Al juny hi havia 34.500 persones menys al mercat laboral. La caiguda de la població activa que va posar de manifest l'EPA d'ahir pot reflectir diversos escenaris: d'una banda, l'èxode de treballadors, tant catalans que van a l'estranger com immigrants que marxen a altres destinacions laborals. De l'altra, recull el desànim dels que, com els aturats de llarga durada, manifesten que ja han desistit de buscar feina. La secretària d'Ocupació de la Generalitat, Esther Sànchez, va reconèixer que aquesta baixada de l'atur aporta "poc oxigen" i que, si no s'estabilitza el convuls escenari a Europa, la resta del 2012 serà encara més complicat, començant pel setembre. La situació de bonança a l'atur també es va donar a les Balears, amb 33.700 persones que van trobar feina, i al País Valencià, on la davallada va ser de 5.900 milions.

La reforma laboral

Els primers mesos en vigor no milloren un any nefast

Les dades de l'enquesta són les primeres que reflecteixen l'impacte de la reforma laboral i, excepte un increment de 4.400 assalariats amb contracte indefinit a tot l'Estat, hi ha pocs símptomes de canvi. Els sindicats CCOO i UGT van llançar ahir dures crítiques contra el marc laboral, i van assegurar que no ha contribuït a aturar l'escalada de destrucció d'ocupació. També van reclamar al govern espanyol que aturi les retallades anunciades i l'increment d'impostos com l'IVA, que "precaritzarà" encara més les condicions dels treballadors i no animarà el consum. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, no només va defensar el que s'ha fet, sinó que va augurar noves reformes i més intenses, i va dir que l'atur rècord és "indubtablement culpa de la recessió".

Un retrat parcial

L'EPA és el referent de cara a Europa i no l'atur registrat

El mercat laboral que queda descrit amb l'EPA parteix d'una enquesta a la població i difereix cada cop més de les dades del registre d'aturats de les oficines de treball que mensualment publica el ministeri de Treball. Això explica que, mentre l'EPA mostra un atur de 821.600 persones a Catalunya a 30 de juny, la dada que recullen aquest mes les oficines dels serveis d'ocupació és de 615.576 aturats. Pel que fa a la comparació amb Europa, tot i que no existeix cap qüestionari unificat, es pren com a referència l'EPA, que recull l'economia submergida i no només els inscrits en les llistes.

stats