Dossier 12/06/2012

El Rei al nou governador del BdE: "Quin moment..."

Luis María Linde ja és oficialment el nou governador del Banc d'Espanya, després de prometre el càrrec davant del rei. Fernando Restoy en serà el subgovernador, després del pacte entre PP i PSOE.

Joan Rusiñol/toni Garganté
2 min
Luis María Linde va prometre el càrrec amb una mà sobre la Constitució i davant la Bíblia.

MADRID / BARCELONA."Quin moment...", va etzibar ahir el monarca espanyol a Luis María Linde (Madrid, 1945) en la presa de possessió del càrrec al Palau de la Zarzuela. "Som aquí, a veure què passa...", va respondre resignat el substitut de Miguel Ángel Fernandéz Ordóñez al capdavant del principal organisme supervisor de la banca espanyola. Certament el moment no és gens fàcil, amb l'ombra de Brussel·les controlant de prop la gestió del rescat al sistema financer.

El préstec que l'Eurogrup ha concedit a Espanya per recapitalitzar les entitats amb problemes va estar molt present en l'acte en què Linde va prometre el càrrec. El rei va aprofitar-ho per felicitar el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el ministre d'Economia, Luis de Guinos, que va ser l'encarregat de pilotar les negociacions a la reunió de dissabte a la tarda. Va ser un intercanvi de felicitacions molt breu, que van poder captar les càmeres de televisió. Després de la promesa, ràpidament la conversa de les màximes autoritats de l'Estat va derivar cap al partit de futbol entre Espanya i Itàlia -que es va jugar diumenge-, amb la polèmica assistència de Rajoy. Aliè a la polseguera, el cap de l'executiu va afirmar: "Hem empatat, però ha estat bé".

Amb la promesa del càrrec, Linde es converteix en el seixantè governador del Banc d'Espanya. Podrà estar al càrrec com a màxim fins al 2015, quan complirà 70 anys. El seu número 2 serà Fernando Restoy (Madrid, 1961), fins ara el vicepresident de la Comissió Nacional del Mercat de Valors. El govern espanyol i els socialistes van pactar aquest nom durant el cap de setmana, després que el PP vetés la proposta d'Alfredo Pérez Rublacaba de situar com a subgovernadora Soledad Nuñez, la directora general del Tresor durant bona part de l'etapa socialista. Ahir es va formalitzar la renúncia de Javier Aríztegui, mà dreta de Fernández Ordóñez.

Un dels primers reptes que el nou equip té sobre la taula és analitzar les necessitats de capital dels bancs per sanejar els actius immobiliaris. Ahir cada entitat va presentar el seu pla per adaptar-se al decret de l'11 de maig, que les obligava a elevar en uns 28.000 milions les provisions per fer front als actius tòxics. Es dóna per fet que les que han estat nacionalitzades hauran de recórrer ara a fons europeus. El repte és saber la salut exacta de la banca mitjana.

Incerteses

Els sis principals bancs espanyols (Caixabank, BBVA, Santander, Bankia, Banc Sabadell i Banco Popular) fa setmanes que han presentat al Banc d'Espanya unes provisions totals per valor de 35.903 milions d'euros per complir amb els dos reials decrets del ministre d'Economia, Luis de Guindos.

Cap dels sis bancs han previst demanar ajuts públics, però n'hi ha que no han concretat com pretenen captar les provisions i el capital addicional. En tot cas, a partir d'ara el Banc d'Espanya tindrà 15 dies de coll per revisar la documentació entregada. A més, hi haurà una tercera ronda de provisions quan s'acabin les avaluacions al juliol.

stats