Dossier 14/07/2012

Amnistia als edificis il·legals del litoral

Els propietaris d'edificis i xiringuitos a primera línia de costa gaudiran d'una amnistia de l'Estat. La reforma de l'avantprojecte de la llei de costes indultarà milers de cases del litoral en situació il·legal.

Joan Serra
2 min
EMPURIABRAVA, PROTEGIDA  La marina d'Empuriabrava (Alt Empordà) serà un dels nuclis costaners emparats per un règim especial.

BARCELONA.El govern espanyol va validar en el consell de ministres d'ahir la primera gran reforma de la llei de costes des que va entrar en vigor el 1988. I va introduir-hi modificacions polèmiques, que han fet que les entitats ecologistes posessin el crit al cel. L'avantprojecte allarga des dels 30 anys fins als 75 la concessió a les propietats ubicades a primera línia de mar, en l'anomenat espai de domini públic . A més, d'aquests habitatges també se n'autoritzarà la compravenda. L'ampliació de les concessions, que evitarà que construccions il·legals puguin ser demolides sense compensació, anirà acompanyada de la creació d'un règim especial per a 11 nuclis costaners, que quedaran exclosos del domini públic marítim-terrestre.

Entre les zones amb una consideració especial hi ha les marines d'Empuriabrava i el nucli de Castell - Platja d'Aro. En el cas d'Empuriabrava, el grup de CiU havia registrat al març al Congrés una proposta de reforma de la llei de costes que pretenia que el text reconegués règims especials. L'Associació de Propietaris d'Empuriabrava ja havia denunciat l'aplicació abusiva de la llei de costes del 1988 a l'Eurocambra. Uns 2.000 propietaris, entre els quals hi ha ciutadans d'altres països de la Unió Europea, esgrimien que el compliment de la normativa els faria perdre les seves propietats. Precisament, l'aportació de seguretat jurídica als propietaris és el principal argument utilitzat pel govern espanyol per aplicar els canvis, tal com va verbalitzar ahir la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría. Entre els nuclis amnistiats també hi ha municipis valencians i balears: Oliva (València); Rocafel i Santa Pola (Alacant), i Formentera (Balears).

La reforma, liderada pel ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, de Miguel Arias Cañete, també recull una clàusula que permetrà a l'Estat aturar les obres en domini públic que vulnerin la legislació mediambiental, malgrat que l'ajuntament les hagi autoritzades. La ministra va anunciar que hi haurà "tolerància zero".

stats