FOC, TRAGÈDIA A L'EMPORDÀ
Dossier 24/07/2012

Lluita al límit contra l'incendi perfecte

Marc Colomer
3 min
LA LLUITA CONTRA EL FOC  Dos integrants del cos de Bombers desplegats per combatre les flames, ahir en una zona forestal pròxima a Llers.

FIGUERES (ALT EMPORDÀ)Els pitjors presagis per a aquest estiu s'han complert a l'Alt Empordà. L'hivern més sec dels últims 40 anys, alimentat per uns boscos en situació extrema i unes condicions meteorològiques adverses, ha propiciat l'incendi més gran a la comarca de les últimes dues dècades. Concretament, des de l'incendi que va arrasar 26.000 hectàrees el 1986, que ahir era present en les converses dels bombers més veterans al centre de comandament instal·lat a Figueres. Unes converses que apuntaven a les dificultats afegides al foc d'aquests dies, amb unes condicions que l'han convertit en l'"incendi perfecte", tal com el va definir el ministre de l'Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz, després de sobrevolar la zona i analitzar la situació amb el comandament dirigit pel conseller d'Interior, Felip Puig. Una humitat relativa inferior al 30%, més de 30 graus de temperatura i el vent a més de 30 km/h. L'incendi perfecte.

Esforços al flanc oest

Els efectius d'extinció van aconseguir estabilitzar ahir la franja est del foc. La lluita més aferrissada contra les flames va ser durant tot el dia i aquesta matinada al costat oest, a la zona del pantà de Boadella. Els esforços s'han centrat aquesta nit a contenir el focus de Boadella, Terrades i Darnius, d'una banda, i Cantallops, Cistella i Vilanant, de l'altra. Cap a les nou del vespre es van retirar la trentena de mitjans aeris catalans, de la resta de l'Estat i francesos que batallaven per evitar la propagació de les flames. Damunt del terreny, però, hi seguien treballant més de 1.200 bombers -500 bombers de la Generalitat, 200 de la Unitat Militar d'Emergència de l'exèrcit espanyol i 400 bombers francesos-, a més de forestals, voluntaris de les ADF, Mossos d'Esquadra i una dotació dels bombers andorrans. Bona part de la jornada d'ahir la van centrar a contenir el temut flanc oest del foc, agreujat per la marinada de llevant -durant tot ahir no va bufar la tramuntana-, que empenyia terra endins i amenaçava de creuar cap a les zones forestals espesses de la Garrotxa.

Si bé el foc seguia avançant descontrolat, el cert és que les tasques d'extinció van comptar amb un aliat meteorològic imprevist durant la tarda: el vent del sud, el migjorn, que feia girar el foc cap a zones ja cremades. Durant la nit, a més, la previsió apuntava a una davallada de 10 graus de la temperatura i un augment de la humitat de l'aire, unes condicions que, segons el conseller Puig, permetien ser "més optimistes". "Li acabarem posant el peu al coll malgrat les dificultats", afirmava ahir Puig. Res està decidit, i la marinada del matí pot fer revifar algun focus.

L'aire del sud que va bufar tota la tarda, positiu per al flanc sud, complicava la situació al nord, a la zona del Pertús i la Jonquera, la zona d'origen del foc. Els agents rurals hi van trobar ahir centenars de burilles de cigarreta. El foc havia arrasat, a l'hora de tancar aquesta edició, unes 9.000 hectàrees d'un perímetre de 65 quilòmetres, que afectava unes 13.800 hectàrees de 17 municipis.

Quatre víctimes mortals

Als tres morts de diumenge ahir se n'hi sumava un altre, un home de 62 anys que va morir a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, on havia ingressat amb el 80% del cos cremat. Continuen ingressades vuit persones en estat greu, quatre a la Vall d'Hebron i quatre al Josep Trueta de Girona. Al centre gironí hi continuen sent atesos tres familiars de les dues víctimes de Portbou. Morts el pare (60 anys) i una filla (15 anys), es recuperen de les ferides la mare, de 42 anys, i un fill de 9 -ingressats a l'UCI-, i una altra filla de 18 anys, amb fractures diverses.

Com a mesura preventiva, seguien confinats als seus municipis els habitants de Darnius, Agullana, Terrades, la Vajol, Albanyà, Sant Llorenç de la Muga i Cantallops. Al llarg del dia hi va haver diverses afectacions a l'AP-7, però a la nit s'havia normalitzat la circulació a la majoria de carreteres. També havien recuperat el corrent elèctric la immensa majoria dels 3.000 abonats afectats, que a última hora eren només 60. El ministre Fernández Díaz va prometre ahir, instat per l'alcalde de Figueres, Santi Vila, un decret llei d'ajudes als afectats, a més d'un enduriment del Codi Penal per les imprudències causants d'incendis com el de l'Alt Empordà.

stats