Dossier 25/05/2012

L'oposició alemanya frena els plans de Merkel per a l'euro

Isaac Lluch
3 min
EL PACTE FISCAL, QUAN? La cancellera alemanya necessita el suport de l'oposició per aprovar l'acord europeu que consagra l'austeritat de les administracions públiques a la UE i cada cop sembla més lluny la possibilitat d'aprovar-lo abans de l'estiu.

BERLÍNAngela Merkel va arribar ahir de Brussel·les eclipsada per François Hollande. El president francès va prioritzar, amb tota la intenció, el debat dels eurobons com a tema central de la cimera per desafiar la cancellera. Sobre la possible renegociació del pacte fiscal -l'acord que consagra l'austeritat a Europa- pràcticament ni es va obrir boca, però ahir la líder alemanya va haver de parlar a Berlín, i molt, sobre el pla d'estalvi que impulsa per reduir el dèficit i limitar els deutes dels països europeus.

La cancellera va citar els partits de l'oposició que formen els socialdemòcrates de l'SPD, Els Verds i l'Esquerra per sondejar-los sobre les condicions en què estarien disposats a donar suport al pacte fiscal que ha de ser aprovat tant al Bundestag (cambra baixa) com al Bundesrat (cambra territorial). En totes dues cambres, la coalició governamental que formen la Unió Cristianodemòcrata (CDU), els seus aliats bavaresos (CSU) i els liberals de l'FDP necessiten els vots de l'oposició per aconseguir la majoria de dos terços de vots necessària per donar llum verda a l'acord.

La fortalesa de l'oposició

L'SPD i Els Verds se senten forts com feia temps que no se sentien. Després de les eleccions a Grècia i França, Merkel s'ha quedat aïllada amb el seu rumb d'austeritat. I tot i que el marge de maniobra de l'oposició no és tan gran com diuen, sí que el poden aprofitar per elevar les seves exigències a la cancellera.

El líder socialdemòcrata, Sigmar Gabriel, va parlar ahir d'"èxit parcial". "Merkel desisteix del seu bloqueig contra el pacte de creixement i es mou cap a programes de creixement i d'inversió per a Europa", va dir el dirigent de l'SPD. El seu partit i la CDU van convenir que la reunió d'ahir havia sigut "una conversa constructiva", per bé que no va donar cap resultat concret.

Encara queda molt obert si el pacte fiscal, com vol l'executiu de Merkel, se sotmet a votació a Alemanya juntament amb el fons permanent de rescat (ESM) abans de l'estiu. El que ja és segur és que caldrà una altra reunió entre govern i oposició per aclarir, entre altres qüestions, el tema de la configuració d'estratègies de creixement, van dir des de la CDU/CSU.

El cert és que l'SPD té molts dubtes que el pacte fiscal es pugui aprovar abans de l'estiu. "No crec que es pugui ratificar abans de la tardor. Merkel ha malgastat de manera censurable molt de temps", va denunciar l'exministre de finances socialdemòcrata, Peer Steinbrück. Els Verds, per la seva banda, mediten convocar un congrés per establir la seva posició respecte al tema.

L'SPD i Els Verds coincideixen a reclamar a Merkel una regulació sobre els mercats financers i un fons d'amortització de deutes. Gabriel va lamentar que ahir Merkel no es pronunciés sobre la introducció d'una taxa a les transaccions financeres, a la qual s'oposen els socis liberals de la cancellera.

L'FDP va prevenir la cap de govern d'un joc d'intercanvis amb l'oposició. "Això no s'ha de desviar cap a un basar oriental", va criticar el líder parlamentari liberal, Rainer Brüderle, mentre animava l'SPD a pensar no en clau de política interna, sinó en l'estabilitat europea.

Precisament el fet d'haver de donar el vistiplau al pacte fiscal per responsabilitat de política estatal condiciona la posició de socialdemòcrates i verds. Al capdavall, si es volen presentar com a alternativa de govern per al 2013 no es poden confrontar directament amb una gran majoria de ciutadans alemanys que aproven el rumb de Merkel.

"No volem que es tracti d'un canvi del pacte fiscal, sinó d'afegir-hi iniciatives per al creixement i l'ocupació", va precisar ahir Gabriel, alhora que també prenia distància -juntament amb Els Verds- sobre els eurobons. A diferència del seu col·lega socialista francès, François Hollande, el líder socialdemòcrata alemany considera "estrambòtic mancomunar deutes".

Els lands hi veuen problemes

Amb tot, a les exigències de l'SPD i Verds que Merkel corregeixi el seu pla de pacte fiscal europeu s'hi afegeix una altra complicació per a la cancellera. Els representants dels governs dels lands asseguts al Bundesrat consideren que aquest pacte fiscal també resultaria massa dur d'aplicar per a ells. La majoria socialdemòcrata i verda d'aquesta cambra ja ha comunicat que els objectius de reducció del dèficit que marca aquest pacte a partir del 2014 difícilment es poden acomplir en els estats federats més endeutats.

stats