CRISI, RETALLADES I ESTAT DEL BENESTAR
Dossier 05/09/2012

Madrid obre el debat sobre el futur de les pensions

La carpeta de la sostenibilitat del sistema de pensions torna a ser sobre la taula. Després de fer servir per primer cop el Fons de Prevenció, ara l'executiu del PP ja no descarta recórrer al Fons de Reserva.

Joan Rusiñol
4 min
UN DEBAT PER A LA TARDOR El futur del sistema de pensions es pot convertir en un dels temes estrella del debat polític a Madrid en aquest nou curs parlamentari.

MADRID.La tornada de les vacances ja té un primer gran protagonista en el debat social i polític espanyol: les pensions. Per primera vegada el govern de l'Estat va haver de recórrer, al mes de juliol, al Fons de Prevenció per poder-les pagar. Si els problemes de liquiditat continuen, Madrid no descarta recórrer al Fons de Reserva, una guardiola amb prop de 68.000 milions d'euros. L'oposició d'esquerres tem que la Moncloa estigui preparant el terreny per a una reforma a fons del model actual -com a conseqüència d'un eventual nou rescat europeu a Espanya- un cop hagin passat les eleccions a Galícia i a Euskadi del 21 d'octubre.

A l'agost l'afiliació a la Seguretat Social va caure en 136.762 persones i el nombre total de treballadors adscrits al sistema es va situar per sota dels 17 milions. Els pensionistes van augmentar en 14.905, fins als 8,122 milions. Per tant, la relació és aproximadament de dos a un, i s'ha tornat al nivell del desembre del 2002.

En aquest marc, el secretari d'estat de la Seguretat Social, Tomás Burgos, va posar ahir l'accent en el compromís de Mariano Rajoy per complir els seus objectius amb els jubilats i va treure importància als instruments que es facin servir per compensar la caiguda dels ingressos. Ara bé, no ha passat desapercebut que alguna cosa està canviant. En un gest inèdit, el 4 de juliol el govern espanyol va autoritzar l'ús de dues partides de 1.700 milions del Fons de Prevenció, que es nodreix dels excedents de les mútues d'accidents de treball i malaltia professional, i el dia 24 va donar llum verda a fer-ne servir 1.000 més. En total, són 4.400 milions que han deixat aquesta partida amb un romanent d'uns 400 milions.

Una eina més

Ara el debat se centra en si hi haurà prou recursos ordinaris fins a finals d'any per no haver de tocar la joia de la corona, el Fons de Reserva de la Seguretat Social, alimentat durant els anys de creixement econòmic i pensat per fer front a desequilbris estructurals. Abans de l'estiu, Burgos ja va comparèixer al Congrés per fer un primer avís, deixant entreoberta la porta de l'ús d'aquest fons per compensar la caiguda de l'ocupació i de les cotitzacions socials. Ahir es va confirmar que no era un brindis al sol sinó una possibilitat que l'executiu del PP fa temps que rumia: "Després de cinc anys d'intensa crisi, el sistema encara no ha necessitat el Fons de Reserva i la nostra pretensió és fer servir tots els mecanismes de què disposem per gestionar adequadament els compromisos. Aquest n'és un, però no l'únic", va afirmar. Tot i que es tracta d'una qüestió troncal per abordar la sostenibilitat del sistema públic, Burgos va emplaçar a no focalitzar l'atenció en aquest punt.

Per això va anunciar que aviat convocarà el Pacte de Toledo, la comissió parlamentària que fa el seguiment d'aquest àmbit, per enfilar solucions a la situació actual. El ministeri que dirigeix Fátima Báñez assegura que està decidit a prendre totes "les mesures que suposin una millora en la gestió del sistema". Caldrà veure durant les pròximes setmanes quines posa sobre la taula l'executiu de Rajoy. De moment nega que tingui previst accelerar l'entrada en vigor de l'edat de jubilació als 67 anys. Es decanta per limitar l'ús de la jubilació anticipada i estimular la continuïtat laboral.

Burgos també va admetre la preocupació per l'impacte que tindria en els comptes de la Seguretat Social una pujada dels preus pel pagament de les pensions, però va dir que el sistema "està preparat" per assumir les desviacions de l'IPC.

A les portes d'una tardor que es preveu que estarà marcada per les mobilitzacions socials -la primera el dia 15 a Madrid, convocada per la Cimera Social-, els sindicats Comissions Obreres i UGT van recordar al president del govern espanyol que qualsevol canvi en aquest tema ha de respectar els acords signats amb els agents socials.

Sense mencionar específicament el debat del futur de les pensions, el portaveu parlamentari del PP al Congrés, Alfonso Alonso, va apressar-se a allargar la mà a la resta de partits per obrir un canal de "diàleg" de cara a les noves reformes que arribaran a la cambra baixa. Conscient de la davallada en les enquestes i d'un creixent malestar social, el portaveu dels populars va admetre que Rajoy té intenció d'estar "cada vegada més present" en la defensa pública de la seva gestió. Per això va instar l'oposició d'esquerres a no endurir posicions, un cop el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha donat ordres al seu partit d'apujar el to de la crítica. Alonso va avisar: "Que no tinguin temptació d'anar al carrer a cridar".

L'esquerra vol alternatives

Els socialistes, però, van reaccionar amb contundència i van exigir al PP que "no toqui la guardiola de les pensions per arreglar els seus errors en la política pressupostària". En un comunicat, la responsable econòmica del partit, Inmaculada Rodríguez-Piñero, va recordar que els governs del PSOE van trobar el Fons de Reserva en 15.000 milions i el van deixar en 67.000, malgrat "haver encarat quatre anys de crisi". Per això aposten perquè l'executiu espanyol prengui ara altres decisions per compensar la falta d'ingressos, com implantar un impost a les grans fortunes o no disminuir els recursos de la Seguretat Social -"com ha fet deixant de cotitzar pels cuidadors dels dependents"-. A poques hores de la visita de la cancellera alemanya, Angela Merkel, a Madrid, el PSOE va reiterar la petició d'estímuls al creixement i deixar de confiar només en l'austeritat.

El diputat d'ICV al Congrés, Joan Coscubiela, també va avisar que s'està "insinuant" que aviat "es podria tocar el que seria intocable", com les pensions. Per això va fer una crida a la ciutadania a "lluitar preventivament" contra les eventuals contrapartides a un rescat parcial de l'Estat, que es podria clarificar ben aviat.

stats