Dossier 29/05/2012

Madrid descarta recórrer a la UE per salvar els bancs

El president espanyol nega cap possible rescat del sector financer per part de la Unió Europea. Intenta enviar un missatge de tranquil·litat als mercats, però Bankia continua caient a la borsa.

Joan Faus
3 min
El president espanyol, Mariano Rajoy, ahir en roda de premsa a la seu del PP.

MADRIDMariano Rajoy tenia molt preparades les possibles preguntes sobre Bankia en la roda de premsa d'ahir. Conscient de la dificultat d'explicar als ciutadans que mentre a ells se'ls demana comprensió per les retallades i pujades d'impostos l'Estat doni 19.000 milions d'ajuda pública a un banc, el president espanyol va voler insistir en un missatge: les ajudes a Bankia només tindran efectes positius.

Una actitud de pretesa normalitat que el va dur a assegurar amb posat seriós i solemne que "no hi haurà cap rescat de la banca espanyola" per part de les institucions europees. Tot i així es va mostrar a "favor" de canviar els estatuts del mecanisme europeu d'estabilitat perquè es puguin recapitalitzar els bancs europeus directament sense passar pels estats. És a dir, perquè Europa pugui ajudar els bancs sense que afecti a la credibilitat d'Espanya.

L'estudiat optimisme de Rajoy en la crisi de Bankia va quedar patent en tot tipus d'exemples: els estalvis dels clients "estan garantits més que mai"; l'ajuda de l'Estat es "recuperarà", no incrementarà el dèficit públic ni significarà fer ajustos no previstos, i "no haver fet res" hauria estat una catàstrofe, la "fallida" de l'entitat, és a dir, un nou revés a la credibilitat d'Espanya. "Es tracta de sanejar una entitat financera, recapitalizar-la i guanyar la confiança dels mercats", va dir.

Cap comissió d'investigació

Tot i criticar la gestió del govern del PSOE, el cap de l'executiu va justificar en una decisió pactada en l'anterior legislatura el rebuig a la creació d'una comissió parlamentària d'alt nivell per analitzar la crisi de Bankia. L'única investigació serà de baix perfil i la durà a terme una subcomissió ja existent al Congrés de Diputats sobre la reestructuració del sistema financer.

Rajoy només volia enviar missatges de tranquil·litat -als mercats, als clients de Bankia i als ciutadans enfadats- i va fugir d'estudi davant de la incòmoda pregunta sobre un aspecte concret: com es finançarà l'ajuda a l'entitat? "No està presa la decisió de quin és el procediment", va respondre, i va evitar admetre que els 19.000 milions -més els 4.500 concedits per l'anterior govern i ara convertits en capital- augmentaran el deute públic. De fet, per primer cop el ministeri d'Economia es planteja no acudir als mercats per finançar-se i pagar les ajudes, segons fonts oficials. "Una altra opció" és injectar els 19.000 milions en deute, que podria ser emès pel Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB) o directament pel Tresor. Així s'evitarien els alts interessos. La decisió s'adoptarà a l'agost.

Bankia continua caient a la borsa

Les paraules del president espanyol no van tenir l'efecte desitjat als mercats. Les accions de Bankia van tancar la jornada amb una caiguda del 13,38%, un valor molt semblant al que tenien abans de la roda de premsa. El dia, però, havia començat molt pitjor per a l'entitat, que el va iniciar, després de la suspensió de divendres, amb un descens del 26%, que es va ampliar al 29%. Des de començament d'any, les accions de Bankia han perdut un 62,17%. Ahir valien 1,36 euros per títol i segons els analistes podrien baixar molt més. Nomura va xifrar el valor en 0,20 euros, mentre que JP Morgan en 0,31. Tampoc veu amb bons ulls el rescat de Bankia el Financial Times , que el considera un episodi digne del Monstre de les Galetes.

Uns dubtes que podrien explicar per què Rajoy va dir fins a dos cops que Bankia és l'entitat més gran d'Espanya. Ho seria només si l'Estat no pogués vendre CatalunyaCaixa i Nova Galicia i creés un gran banc públic. Aviat se sabrà si el va trair l'inconscient o es va confondre.

stats