EBOLA ALERTA SANITÀRIA
Dossier 08/10/2014

Madrid segueix sense saber què va fallar amb l’Ebola

L’epidèmia està gairebé descartada però és manté una estreta vigilància sobre unes 50 persones

Mario Martín Matas
4 min

BarcelonaLes autoritats sanitàries del govern espanyol i de la Comunitat de Madrid seguien ahir preguntant-se què ha pogut fallar perquè una infermera es contagiés amb l’Ebola. “No trobem una explicació adequada”, va admetre en roda de premsa el gerent de l’Hospital La Paz, Rafael Pérez-Santamarina, tot i que va assegurar que els protocols s’havien seguit “escrupolosament”. Després de 24 hores sense cap nou contagi i un cop les analítiques han descartat les dues sospites que existien, sembla gairebé impossible que pugui produir-se una epidèmia, tot i que una cinquantena de persones estan sota vigilància. “El brot està controlat”, van reafirmar els responsables sanitaris, malgrat tots els interrogants que encara estan oberts.

1. Com s’ha produït el contagi dins l’hospital?

Es tracta del principal dubte que encara no s’ha pogut resoldre. La infermera formava part del dispositiu especial que havia atès els dos religiosos espanyols repatriats des de Libèria i Sierra Leone i, per tant, en teoria estava preparada i equipada amb el millor material disponible. La infecció s’ha produït dins de l’Hospital Carlos III, i l’únic que s’ha confirmat és que la infermera va entrar dos cops a l’habitació on estava aïllat Manuel García Viejo, l’última vegada un cop ja havia mort el missioner, per recollir material.

Una relaxació de l’equip sanitari en el moment de netejar i desinfectar l’habitació, una negligència de la mateixa infermera, un defecte en el vestit d’aïllament o una hipotètica falta de preparació són les úniques raons que poden explicar el contagi, que només és possible a través del contacte directe amb una persona prèviament infectada.

2. Què ha fallat en l’atenció al contagi?

La dona va començar les seves vacances l’endemà que García Viejo morís. Ahir es va saber que no va sortir de Madrid i que va participar en unes oposicions per aconseguir una plaça d’auxiliar d’infermeria, tot i que feia 15 anys que hi treballava. El dia de l’examen encara no tenia febre i, com que l’Ebola no és contagiós abans de desenvolupar els símptomes, es descarta que llavors pogués propagar la malaltia.

Les autoritats sanitàries sí que han confirmat que va trucar el dia 30 de setembre per advertir que tenia febre, però, com que no arribava als 38,6 graus que es consideren com a criteri clínic, va seguir a casa seva. No va ingressar fins cinc dies després i, a més a més, ho va fer a l’Hospital d’Alcorcón, pròxim al seu domicili, i no al centre preparat per atendre els casos sospitosos. Aquesta errada de triatge, en una persona que hauria d’haver fet saltar les alarmes, ha ampliat el nombre d’exposicions innecessàries al virus.

3. Quant de temps durarà l’alarma sanitària?

Com a mínim tres setmanes, el període màxim per desenvolupar els símptomes de la malaltia des del moment en què es té un contacte de risc. Tenint en compte que dilluns el personal sanitari de l’Hospital d’Alcorcón va rebre la pacient, no es poden descartar nous casos de manera oficial fins al pròxim 27 d’octubre. Aquesta data s’ampliarà automàticament en cas que s’acabi confirmant un segon cas, ja que això obligaria a posar el comptador temporal altre cop a zero i buscar altres possibles contactes.

4. Pot produir-se un segon contagi?

És possible, tot i que la rapidesa en l’aïllament de la pacient contagiada limita les possibilitats. El virus en entorns higiènics és inestable i no acostuma a sobreviure gaire temps fora d’un organisme viu. És més perillós a mesura que avança en el contagi, i s’entén que la infermera estava en la fase inicial de la malaltia.

Una cinquantena de persones estan sota vigilància per veure si desenvolupen els símptomes, amb la prescripció de prendre’s la temperatura dos cops al dia per activar el protocol en cas que els pugi la febre. Tenint en compte que García Viejo va morir fa dotze dies, cada jornada que passi serà més difícil que algun dels 30 sanitaris que el van atendre juntament amb la infermera contagiada emmalalteixin.

El front principal se centra ara en les 22 persones que van mantenir contacte amb la dona contagiada, la majoria d’ells sanitaris que la van atendre a l’Hospital d’Alcorcón. A més a més, el marit està aïllat preventivament i s’ha descartat la segona possible infecció d’una altra infermera i d’un home que havia viatjat recentment a Nigèria -els altres dos casos que estaven ingressats com a sospitosos.

5. Com es troba la pacient contagiada?

La dona està ingressada a l’Hospital Carlos III, el mateix on treballava, i des de dilluns mateix està rebent un sèrum fet amb la sang de la religiosa Paciencia Melgar, companya de Miguel Pajares a Libèria. S’entén que, un cop superada la malaltia, el mateix cos pot desenvolupar anticossos per fer front al virus. Melgar no va ser repatriada en un primer moment amb Pajares, però sí que va viatjar a Madrid després per col·laborar en el cas de García Viejo, sense èxit. La dona encara està estable i no té riscos vitals, però el tractament que rep és experimental. El ministeri de Sanitat ha confirmat que té dosis de Favipiravir, un altre tractament antiviral experimental que ha demostrat eficàcia en ratolins infectats però que no s’ha utilitzat prou en humans per garantir la seva eficàcia.

6. Hi ha raons per alarmar-se?

El risc d’epidèmia és pràcticament zero. La infecció s’ha donat en una infermera que atenia un pacient malalt i tots els seus contactes estan identificats i sota vigilància. Més enllà de la novetat i la psicosi per un virus amb una mortalitat que supera el 50%, l’Ebola no hauria de provocar més problemes sanitaris i s’hauria de contenir amb facilitat, com ja ha passat al Senegal, Nigèria -vuit morts- i els Estats Units.

L’Ebola fa caure un 2% l’Íbex-35

L’Íbex-35 va perdre ahir un 2,02% del seu valor i va liderar les caigudes generalitzades entre les principals places d’Europa davant l’amenaça d’Ebola a Espanya. El selectiu va cedir els 10.430 punts, amb només un valor en positiu, ArcelorMittal, que va guanyar un 0,14%. Abengoa i IAG es van desplomar més d’un 6%, seguits de Gamesa, que es va deixar més d’un 5%. El Santander i el BBVA van perdre més d’un 2%. Entre les principals places d’Europa les pèrdues van superar l’1% a París, Frankfurt i Milà, mentre que Londres va limitar la seva caiguda al 0,8%.

stats