Dossier 09/05/2013

Margallo admet motius polítics per no renovar la càtedra a Ponsatí

Marc Toro
2 min
El ministre d'Exteriors, J.M. García Margallo, ahir a la sessió de control del Congrés.

Barcelona."No crec que una càtedra [...] hagi de servir de base per encoratjar processos secessionistes contraris a la Constitució. Mentre jo sigui ministre no passarà en cap ambaixada espanyola". Aquestes van ser ahir les paraules del ministre d'Afers Exteriors i Cooperació, José Manuel García Margallo, per justificar la decisió de no renovar la càtedra Príncep d'Astúries de la Universitat Georgetown de Washington a la professora Clara Ponsatí després que hagués defensat el dret a decidir en diversos articles i entrevistes internacionals.

Davant les explicacions per la no renovació que li va demanar al Congrés el diputat de CiU Jordi Xuclà, el ministre va donar a entendre que hi ha motius polítics al darrere d'aquesta decisió. Amb clara intenció de suavitzar les seves declaracions, però, Margallo va explicar que l'acord entre el ministeri d'Educació, la universitat americana i la Fundació Endesa -que patrocina el programa educatiu- per renovar les càtedres es va ampliar el 2011 per fixar la durada del contracte anual o semestral amb la condició que duri només un curs.

Margallo va afegir que en la selecció de càtedres hi intervenen tant catedràtics espanyols com representants proposats per la Fundació Endesa i de la mateixa Georgetown. I encara més: el ministre va recordar que la professora Ponsatí pot presentar-se lliurement a la pròxima convocatòria que es posarà en marxa.

Uns arguments que no van convèncer Xuclà, que va afirmar que en el cas de Ponsatí hi ha hagut una "clara violació" de la llibertat de càtedra i una limitació de la llibertat d'expressió. El diputat va denunciar l'ambaixador d'Espanya als Estats Units per haver expressat el seu desacord amb la permanència de Ponsatí a la càtedra i haver fet gestions perquè s'aturés la seva estada a Georgetown. Xuclà va preguntar-se quina és la qualitat democràtica d'Espanya quan un ambaixador "ha maniobrat contra una persona per les seves idees", menyspreant, així, la seva formació acadèmica.

stats