FINANÇAMENT MAJORIA PEL CONCERT
Dossier 26/07/2012

Mas: "No permetré que vinguin de fora a manar a la Generalitat"

El rescat no equival a la intervenció. Així ho va assegurar Artur Mas ahir durant el ple del pacte fiscal, en què va advertir que no tolerarà cap intervenció. El Govern garanteix nòmines i venciments.

M. Colomer / M. Toro
2 min
El president Artur Mas, acompanyat per la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, el conseller Felip Puig i el diputat Albert Batalla, ahir al Parlament.

BARCELONASovint, en el debat sobre les turbulències del deute que amenacen de fer caure països, la batalla es guanya o es perd en el terreny etimològic. El president de la Generalitat, Artur Mas, va donar mostres ahir que ha entès el missatge i que no pensa reproduir el paper de Mariano Rajoy negant per activa i per passiva un rescat que el món sencer donava per fet. Una cosa és un rescat, però ben diferent és una intervenció, l'arribada d' homes de negre de l'Estat per dirigir les decisions del Govern. I que la Generalitat s'aculli al fons de liquiditat autonòmic no implica, segons Mas, que "Montoro mani al govern de Catalunya", perquè entre una cosa i l'altra "hi va un camí molt llarg".

"El que no permetré, l'hi ben asseguro, i prengui'm la paraula, és que algú vingui de fora a manar a la Generalitat". Mas va aprofitar una resposta al cap de files d'ERC al Parlament, Joan Puigcercós, durant el ple del pacte fiscal per llançar un missatge de tranquil·litat sobre les conseqüències per a l'autogovern de la petició de rescat. Replicava, també, a l'entorn mediàtic madrileny del PP, que ahir donava per fet que el rescat de les finances de la Generalitat equival inequívocament a cedir el control del govern del país a l'Estat.

El risc seria per a Espanya

Per Mas, una eventual intervenció de la Generalitat portaria Espanya a una situació encara pitjor: "Si l'Estat intervé Catalunya, Espanya entrarà en una fase encara més complicada que la d'ara". L'advertència era clara. Mentre el PP insistia ahir a recordar que Catalunya pot pagar els seus funcionaris gràcies a les transferències estatals, Mas va replicar que no farà una "genuflexió" per agrair uns recursos que, al capdavall, ha generat i pagat Catalunya. El president Mas va reivindicar, això sí, el "dret" de Catalunya d'acollir-se al fons de liquiditat autonòmica com a contribuent excepcional de l'Estat: "Nosaltres paguem molts impostos a l'estat espanyol, com a catalans, i per tant també tenim dret que l'estat espanyol ens doni respostes".

Ningú nega ja que les tensions de tresoreria de la Generalitat són greus. Fonts del departament d'Economia van garantir ahir a l'ARA que per als mesos de juliol i agost hi ha recursos per pagar nòmines dels funcionaris, per fer front al venciment del deute i per pagar la majoria de nòmines d'escoles i hospitals concertats. No garanteixen, en canvi, les transferències als centres concertats més enllà de les nòmines del personal. Una situació extrema que deixa el Govern sense altra alternativa que el fons de rescat.

En qualsevol cas, el Govern haurà de formalitzar les pròximes setmanes en un consell executiu la petició oficial de rescat. L'anunci no vindrà de nou al ministeri d'Hisenda, que ja ha rebut d'Economia informes sobre la greu situació financera de la Generalitat.

stats