CANVI DE CICLE, CAP A L'ESTAT PROPI
Dossier 19/09/2012

Mas es manté en l'aposta per la sobirania plena

El Govern evita polemitzar directament amb el rei però tampoc renuncia a la via cap a l'estat propi. De fet, ahir Artur Mas es va fer seves les tesis sobiranistes d'Heribert Barrera, a qui va homenatjar.

R. Tugas / M. Toro
3 min
DOBLE RECONEIXEMENT  Misericòrdia Ferrer, vídua d'Heribert Barrera, va endur-se dos reconeixements: el físic, la medalla, i el moral, Mas assumint l'ideari del seu marit.

BARCELONA."No es pot esperar res més de la Constitució. Cal l'estat propi o l'espanyolització serà irreversible. Catalunya, per sobreviure, no té més sortida que la independència". Són afirmacions que ja fa molt que defensava l'històric dirigent d'ERC Heribert Barrera però que ara són molt pròximes als posicionaments de CiU, un partit que fa un any es va sentir exclòs de la Constitució, fa sis mesos va aplaudir l'"independents o residuals" de Jordi Pujol i que ara veu la via cap a l'estat propi com l'únic camí que garanteix el futur de Catalunya. "Veient com van els esdeveniments i l'evolució del nostre país, el president Barrera tenia raó", va reconèixer ahir Artur Mas en l'acte de lliurament de la Medalla d'Or de la Generalitat a títol pòstum a Barrera.

La va recollir emocionada la seva vídua, Misericòrdia Pellicer, que es va mostrar confiada que "la Catalunya lliure i sobirana que somniava és cada cop més a prop". Mas no es va arronsar per la carta de Joan Carles I, però tampoc hi va polemitzar. "Per estar en igualtat, cal que la sobirania, fins i tot la sobirania plena, estigui d'una forma al nostre abast", va defensar Mas, que va insistir que "el president Barrera hi veia clar" quan criticava els límits de la Constitució i cada cop més gent "hi veu en la seva línia".

De fet, el portaveu del Govern, Francesc Homs, no va voler respondre al monarca espanyol quan se'l va qüestionar després del consell executiu i va negar que la seva carta es referís a ells. "No ens sentim al·ludits pel contingut de l'escrit. Catalunya aporta contínuament solucions que no són quimeres", va dir. Tot i això, va subratllar que al país "no se li pot demanar que renunciï al que és". De fet, Homs va agrair a la casa reial que -a diferència de la resta d'institucions i partits espanyols- anés a escoltar la conferència de Mas a Madrid, cosa que li dóna esperances amb el paper de la corona: "No tinc cap dubte sobre el paper que li toca fer, fa i farà la casa reial".

Per contra, no es va mossegar la llengua el líder de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, que va lamentar al Twitter que, en tota la seva missiva, Joan Carles I no reconegués la diversitat "perquè tothom se senti respectat i tractat justament". Ni el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, que va opinar que "el que és una quimera és que Catalunya sigui tractada [...] com ha estat tractada per l'estat espanyol" o convertir l'Estat en "plurinacional, com es prometia a la Transició".

Des de l'oposició, van ser més incisius en la resposta ICV-EUiA, ERC i SI. La portaveu ecosocialista al Parlament, Dolors Camats, va assegurar que és el rei "qui es queda fora de la Constitució" i va recordar que el cap d'estat "no té un paper polític si no és referendat pel govern espanyol". Per la seva banda, la portaveu d'ERC, Anna Simó, va afirmar que la missiva demostra "el lamentable estat de salut de la monarquia" i va ironitzar: "Ja té gràcia que el rei s'atribueixi paraules com treball, esforç i mèrit".

El PSC, en canvi, va reconèixer que "el cap d'estat té dret a pronunciar-se" tot i que el president del grup parlamentari, Xavier Sabaté, va demanar que també "adverteixi" els "espanyolistes".

Els únics que van donar suport al text del monarca van ser el PP de Catalunya i C's. Santi Rodríguez, el portaveu popular a la cambra catalana, va dir que compartia "força aspectes dels que es posen en evidència" a la carta del rei.

stats