CANVI DE CICLE EL NOU EXECUTIU
Dossier 29/12/2012

Mas portarà les regnes de l'acció exterior del Govern

Artur Mas assumirà en primera persona el pes de les relacions exteriors del Govern per buscar avals internacionals a la consulta. Tindrà l'agenda més esponjada per poder dedicar-hi més temps

Roger Mateos
2 min
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, en la primera roda de premsa posterior a la reunió del nou Govern.

BarcelonaArtur Mas vol assumir molt principalment la tasca d'internacionalització del procés sobiranista català. Segons l'estructura del nou govern, les competències en afers exteriors seguiran penjant del departament de la Presidència, que a partir d'ara comptarà amb un conseller al capdavant: Francesc Homs. Però no serà ell qui exercirà a la pràctica com a conseller d'Exteriors , sinó que el protagonisme internacional l'acapararà Mas.

Ho va confirmar ahir el mateix Homs en declaracions a RAC1. El conseller de la Presidència va explicar que, fruit de la reorganització interna del Govern, tant el seu departament com el de la vicepresidenta, Joana Ortega, i el del titular d'Economia, Andreu Mas-Colell, passen a absorbir algunes càrregues que fins ara assumia Mas, per així esponjar l'agenda del president i permetre que es pugui "dedicar una mica més" a tasques diplomàtiques per guanyar-se el vistiplau internacional a una consulta d'autodeterminació a Catalunya.

Sense viceconseller d'Exteriors

Homs va reconèixer que la seva funció no serà viatjar per les cancelleries europees i mundials explicant el procés català cap al dret a decidir, sinó que aquest paper correspondrà en bona manera a Mas. "Qui ha de portar la veu i la representació del país a fora és el president", va argumentar. Homs va assegurar que no entra en els seus plans nomenar un viceconseller d'Afers Exteriors. Sí que hi haurà, però, un alt càrrec amb rang de secretari o comissionat, amb la missió d'aplanar el terreny a Mas en els seus contactes a l'estranger. De fet, segons Homs, tot l'equip d'Exteriors es bolcarà en la recerca de suports estratègics a la consulta. A parer seu, hi ha "potencials aliats" a la causa catalana i per això cal "treballar molt més" en el front diplomàtic. De fet, tant Artur Mas com el líder d'ERC, Oriol Junqueras, que garantirà l'estabilitat parlamentària del nou govern, estan d'acord a reforçar aquest flanc.

Homs no va voler revelar si Afers Exteriors figurarà al títol de la seva conselleria de la Presidència. En tot cas, va justificar que d'inici no hi figuri, perquè abans caldria modificar el nom del departament en un pròxim decret d'estructura de l'executiu. Sigui com sigui, va subratllar que aquest reforçament de l'àrea d'Exteriors no implicarà un augment rellevant de despesa, com tampoc el seu canvi d'estatus, en passar de secretari general de la Presidència a conseller. "No canvio ni de despatx", va assenyalar.

El PP critica els plans de Mas

Ben diferent és l'opinió del PP. Ahir la secretària general dels populars, María Dolores de Cospedal, va recriminar a Mas que "estableixi conselleries dedicades a Afers Estrangers" i, al mateix temps, demani diners al fons de liquiditat autonòmic perquè "no pot pagar els deutes". Segons Cospedal, la Generalitat "no té per què tenir un servei exterior". No té sentit, va denunciar, que Mas "dediqui quantitats molt importants de diners a fer una política que beneficia exclusivament aquells que pensen d'una manera determinada a Catalunya, que no són tants", va afegir.

stats