Dossier 29/07/2012

Mas temptejarà aquest agost el terreny amb el govern espanyol

Fa anys que el mes d'agost ja no és tranquil per als polítics. Artur Mas i Mariano Rajoy descansaran poc. El president començarà a temptejar el terreny per al pacte fiscal. CiU vol una resposta ràpida del PP.

Ferran Casas
3 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, en una sessió de control al Congrés de Diputats. Aquest divendres va deixar clar que no és partidària de negociar el pacte fiscal.

BARCELONAArtur Mas passarà, com cada any, uns dies de descans a Fornells, a Menorca, i Mariano Rajoy triarà aquest cop Portonovo, a Pontevedra. En companyia de la família, ni l'un ni l'altre desconnectaran. Mas segur que té temps de reflexionar sobre els cops de porta que ha rebut el pacte fiscal aquesta setmana: "El més important és sortir de la crisi", va insistir Soraya Sáenz de Santamaría aquest divendres . El president de la Generalitat, però, no vol perdre ni un minut de cara a una tardor que es preveu especialment intensa. De moment ja ha enviat una carta a Rajoy per demanar-li obrir com més aviat millor la negociació de la proposta de finançament en la línia del concert que el Parlament va aprovar dimecres. Mas pretén començar-ne a parlar, discretament, a la tardor, tal com fixa el document que va sortir dimecres del Parlament.

La negociació serà cosa del president i espera mantenir ja algun contacte discret a l'agost per constatar la predisposició real a assumir el pacte fiscal que té Rajoy. A CiU esperen, segons han explicat a l'ARA fonts de la federació, que darrere del rebuig inicial dels dirigents del PP espanyol, del to burleta del ministre Cristóbal Montoro i del no rotund d'Alícia Sánchez-Camacho a un model "inconstitucional", hi hagi un cert relaxament posterior que Mas abordarà d'aquí uns dies. Asseguren que -per bé que l'Estat és qui té la paella pel mànec, i més encara amb el rescat i la llei d'estabilitat pressupostària, que alguns dirigents de la federació lamenten haver votat al Congrés- Madrid hauria de ser conscient que no pot "deixar caure" la locomotora i provocar el xoc.

Al setembre la negociació s'obrirà formalment i, malgrat que a Palau no volen un procés "retransmès en directe com el de l'Estatut", caldrà anar informant-ne a ICV-EUiA i ERC, que han donat suport a la integritat del pacte fiscal. En els dies previs al ple totes les parts implicades en la negociació (també el PSC) van actuar amb discreció malgrat que no va ser possible l'acord.

Amb el pacte fiscal aprovat, Mas pretén ara estovar Rajoy però sobretot espera una resposta ràpida i que no li resti marge de maniobra. El cap de l'executiu no vol una negociació llarga o que quedi posposada fins al 2013, quan s'ha de revisar el sistema de finançament de règim comú, que el govern tripartit va subscriure el 2009 amb l'aleshores govern socialista. A Palau no volen barrejar el pacte fiscal amb la negociació del règim comú perquè, precisament, una de les grans prioritats del canvi de model és no formar part del règim comú, igual com ja passa a Euskadi i Navarra gràcies a la interpretació que s'ha fet dels drets històrics de la Constitució.

"A Madrid farem el mateix"

Mas vol tenir una resposta a la tardor. Així ho va dir dimecres al Parlament: "Si ens han de dir que no, ho poden fer ben ràpid. Si ho accepten i cal tancar el model, podem anar una mica més enllà", sostenen. El que no contemplen és rebaixar-lo. "A Catalunya molts deien que diluiríem el pacte fiscal perquè s'hi sumés el PSC i no ho hem fet. Volíem un nou paradigma i ja res és com abans. A Madrid farem el mateix", raonen a CDC.

Mas vol una resposta ràpida perquè un no de Rajoy al pacte fiscal precipitaria el seu pla B, que passa per una Hisenda pròpia unilateral i per l'exercici del dret a decidir. Un pla B que el president voldria consensuat però que ja s'ha fet a la idea que haurà de passar per les urnes en unes eleccions de caràcter plebiscitari. Si la gran oferta no funciona, hi haurà eleccions a la primavera. Per això cal sortir de pressa de dubtes.

stats