Dossier 09/06/2012

Melchor Arcarons: "Farem una oferta de FP a demanda del mercat"

Visió "Les empreses fa temps que s'han convençut que la seva font d'operaris és la FP" Adaptació "Farem una FP més flexible, amb cicles de dos i tres anys" Fita "No volem reduir universitaris sinó incrementar els alumnes que passen a la fase postobligatòria"

S.s.
2 min

Quin és el principal canvi que portarà el sistema dual de FP que arrenca el curs que ve a Catalunya?

El gran canvi és que les empreses assumeixen responsabilitats formatives. L'alumne ja no es limitarà a fer unes hores de pràctiques, sinó que s'involucrarà en l'empresa i la feina formarà part de la seva avaluació.

Agafen com a model el sistema alemany. Allà els nois passen un terç del temps al centre escolar i dos terços a l'empresa. Aquí també?

No arribarà a tant. A Alemanya les empreses assumeixen uns costos molt alts. Aquí, si ara fan unes 400 hores de pràctiques, amb el dual seran unes mil. Però no és tan important la quantitat com la qualitat. Formar-se en un entorn de treball suposa guanyar en motivació, en aprenentatge i en inserció laboral.

¿L'objectiu del Govern és incrementar el pes de la FP en relació als estudis universitaris?

L'objectiu del Govern és augmentar la qualificació dels joves catalans i oferir-los noves vies d'accés al mercat de treball. No es tracta de reduir el nombre d'universitaris sinó d'aconseguir que els que no passen a postobligatòria ho facin.

Però segons els experts, tenim massa universitaris i l'economia demana tècnics mitjans...

El problema no és tenir massa universitaris. A Catalunya hi ha uns 110.000 alumnes de FP (mitjana i superior) i 80.000 al batxillerat. El gran drama és l'abandonament prematur a l'ESO d'aquests últims anys.

¿I la solució és avançar l'edat de tria entre FP i batxillerat, com vol l'Estat?

Això no se soluciona amb un canvi de la normativa. El que cal és potenciar la FP.

Això ho sentim de fa anys...

Les empreses fa temps que estan convençudes que la seva font d'operaris és la FP. Les famílies encara tenen el clixé de l'època de l'EGB, quan qui aprovava passava a batxillerat i qui suspenia, a la FP. Cal un canvi generacional per perdre l'estigma.

Ara ja hi ha força demanda d'alumnes desatesa a FP. Calen més places?

No es pot fer el mapa de la FP basant-se en la demanda dels alumnes. Cal una oferta adequada a les necessitats del mercat de treball. Però no a curt termini. La formació ocupacional pot ser més immediata, però la FP inicial no pot anar al ritme de la conjuntura, sinó mirar tendències.

¿El nou model dual s'adequarà més al teixit productiu?

Aquest nou model dual s'inscriu en l'augment de flexibilitat que volem proporcionar a l'oferta de FP. Podem fer cicles de dos i de tres anys. Cal que hi hagi diferents models per prioritzar la demanda dels sectors empresarials. El fet diferencial és aquest, treballar sota demanda, per tal que els alumnes siguin després absorbits pel mercat laboral.

stats