Dossier 28/04/2013

Menys que un mosso en pràctiques

Els metges de l'ICS han perdut des del 2010 un 30% del seu poder adquisitiu

Lara Bonilla
2 min
ACCIONS DE PROTESTA Els professionals sanitaris no descarten fer vaga si els tornen a retallar el sou.

BarcelonaEls metges de l'Institut Català de la Salut -l'empresa pública més gran, amb 40.000 treballadors- han perdut un 30% del seu poder adquisitiu des que el 2010 van començar les retallades. Destaquen que ha estat un dels col·lectius "més castigats", ja que a la rebaixa salarial del 5% aplicada als funcionaris i a la supressió de les pagues extres, l'ICS hi ha afegit una retallada del 50% del complement variable per objectius (els anomenats DPO), així com la disminució de les hores de guàrdia, que servia per completar els sous que, en alguns casos, són de poc més de 1.500 euros nets. És per això que ara que es veuen venir noves retallades, que amb tota probabilitat recauran en el capítol de personal -ja que no hi ha gaire més marge per ajustar en activitat-, els més de 3.200 metges que treballen als vuit hospitals de l'ICS ja han començat a organitzar-se, com demostra el fet que les assemblees que el sindicat Metges de Catalunya, majoritari en el sector, va convocar aquesta setmana als hospitals van ser massives. Volen trencar amb la imatge de sector privilegiat. "Al metge se l'ha castigat més que a la resta de la funció pública. S'han acarnissat amb nosaltres. Els nostres sous estan per sota dels d'altres col·lectius de l'administració, com mossos o bombers", diu Francesc Rigau, metge de primària i delegat del sindicat Metges de Catalunya.

El sindicat també ha denunciat que hi ha un col·lectiu de metges -388 als hospitals de l'ICS, el 12% de la plantilla de facultatius- que "cobren menys que un mosso en pràctiques". "Un mosso en pràctiques que acaba de sortir de l'acadèmia cobra 2.300 euros bruts i hi ha una legió de metges que, tot i els anys de formació, cobra 2.200 euros bruts", explica Rosa Boyé, delegada de Metges de Catalunya a la Vall d'Hebron. Això és el que cobra un metge adjunt, que també acostuma a tenir un contracte de jornada ordinària, de 8 a 15 hores, inferior en sou al de jornada completa, de 8 a 17 hores. "Però acaben treballant igual fins a les cinc perquè la feina és allà", explica Rigau.

Augment de la jornada

Un cap de secció d'hospital cobra 2.611 euros bruts i un cap de servei 3.046 euros bruts mensuals. Pel que fa als metges de primària, cobren entre 2.500 i 2.900 euros bruts. Boyé explica que el sou dels metges té molts complements que, en el seu dia, es van donar per equiparar salaris amb la resta d'Espanya però que ara temen que desapareguin amb les retallades. Als metges, infermeres i administratius de l'ICS també els afecta l'increment de la jornada laboral a 37,5 hores, com a la resta de la funció pública. Sostenen que l'augment de la jornada comportarà l'acomiadament de personal mèdic interí i eventual "necessari per mantenir els mínims de qualitat". La càrrega laboral també ha augmentat, ja que només es cobreixen el 50% de les jubilacions, no se substitueixen les baixes i els nous contractes, diuen, són "precaris".

stats