ELECCIONS ALEMANYES
Dossier 14/05/2012

Merkel s'estavella al land més poblat

Isaac Lluch
4 min
La líder regional  de l'SPD, Hannelore Kraft,
 Emocionada en saber-se els resultats

BERLÍNLa Unió Cristianodemòcrata (CDU) de la cancellera Angela Merkel no ha aconseguit fer cap de govern regional el seu candidat en nou de les onze eleccions que hi ha hagut a Alemanya des de les legislatives del 2009. En l'àmbit federal, Merkel continua sent la reina de les enquestes, la política més valorada, però amb cada revés electoral en un land creix la possibilitat que la derrota la desfiguri personalment. I encara més quan es tracta ja no de derrotes sinó de desfetes com la d'ahir, ni més ni menys que a l'estat federat alemany més poblat, Rin del Nord - Westfàlia.

El triomf del Partit Socialdemòcrata (SPD) va ser tan clar que li permetrà governar en majoria en coalició amb Els Verds. La CDU va viure amb la candidatura del ministre federal de Medi Ambient, Norbert Röttgen, un autèntic desastre: els pitjors resultats de la història en aquest land. Röttgen tot just va esperar a sentir el primer pronòstic dels escrutinis a mitja tarda per presentar la dimissió com a president cristianodemòcrata a Rin del Nord - Westfàlia. No farà oposició tampoc a la carismàtica guanyadora socialdemòcrata, Hannelore Kraft, sinó que s'esforçarà per conservar el seu càrrec ministerial a Berlín.

Va ser una jornada ben amarga per a Merkel, per al seu ministre i per al seu partit. La CDU va baixar 8,3 punts i va sumar tot just el 26,3% dels vots segons el recompte aproximat de sufragis a l'hora de tancar-se aquesta edició. L'SPD, amb un 39% (un 4,5% més), revalidarà el govern, però aquest cop amb majoria parlamentària gràcies a la coalició amb Els Verds (11,5%). Els liberals de l'FDP (8,4%) i els Pirates (7,7%) -per primer cop- van aconseguir entrar al Parlament de Düsseldorf, mentre que l'Esquerra (2,6%) en queda fora.

"És una derrota inconcebible i clara que fa realment molt de mal -va avançar Röttgen-. L'assumeixo com a pròpia. Perdo jo, però lògicament afecta tot el partit. Per això deixo el lideratge de la formació a Rin del Nord - Westfàlia". "És un dia molt dur. Ha estat una patacada i ha superat els nostres temors. Però no és qüestió d'apuntar culpables sinó de fer-ne l'anàlisi -va secundar el secretari general de la fracció parlamentària CDU/CSU, Peter Altmaier-. Ara l'SPD i Els Verds governaran al Rin del Nord - Westfàlia i no tenen excuses per demostrar que poden tirar endavant un land endeutat".

Justament la bona notícia per a socialdemòcrates i ecologistes és que han demostrat a Düsseldorf la vulnerabilitat de la CDU. Merkel ha estat poc menys que humiliada en un any en lands claus per al país com Hamburg i, sobretot, Baden-Württemberg, a més de la derrota d'ara al Rin del Nord - Westfàlia, que té més de 18 milions d'habitants. Aquest cop fins i tot amb Röttgen, que era assenyalat com un dels successors naturals de la cancellera. El ministre de Medi Ambient prosseguirà en el càrrec, en el millor dels casos com un titella, mentre que Merkel, a qui ja es reclamen retocs en el seu gabinet, no serà aliena a la crítica.

No en va, Röttgen és un dels ministres més importants de la líder alemanya, "un dels que més s'ha posicionat a favor del merkelisme a la CDU i per això la seva derrota és també la d'ella", s'encarregava d'assenyalar ahir mateix Der Spiegel , mentre recordava que la Unió Cristianodemòcrata és ara un partit sense base i que als lands ja queda ben poc de la seva ascendència. A Baviera, a més, la Unió Socialcristiana (CSU), agermanada amb la CDU, tem per la seva majoria de cara a les eleccions regionals de l'any que ve. El grup de Merkel es mostra nerviós i això el pot portar a disputes i errors.

Cancellera socialdemòcrata

Per contra, la socialdemocràcia va agafar ahir un nou impuls de la mà de Hannelore Kraft, que ha brillat en una campanya turbo i fa temps que se li veu talent per ser candidata a cancellera. "Quan una persona guanya tan clarament i amb tanta convicció al land més poblat d'Alemanya, automàticament es mereix ser considerada per la cancelleria", va raonar el líder de l'SPD, Sigmar Gabriel, a la vegada que tirava un dard als actuals partits governamentals en recordar que la coalició CDU/FDP s'està extingint del mapa territorial alemany. "No penso ara en Berlín. És una opció que descarto ara. Tenim molta feina a fer a Rin del Nord - Westfàlia", va sentenciar Hannelore Kraft.

Els resultats d'ahir també van ser un conte de fades per a Els Verds. "Amb gran claredat es veu que podem formar coalició amb l'SPD i governar al 50% sense cap soci més. El que ha passat a Rin del Nord - Westfàlia pot encarrilar-nos cap a la victòria electoral a Berlín", va il·lusionar-se la líder parlamentària ecologista, Bärbel Höhn.

Remuntada dels socis de Merkel

Per a Merkel i la CDU ahir hi havia molt en joc, així com per al vicecanceller i ministre liberal d'Economia, Philipp Rösler. El seu rival de partit, Christian Lindner, va ser un dels guanyadors en recuperar el crèdit dels electors després que els liberals no entressin en altres Parlaments regionals. La remuntada de Lindner deixa paradoxalment en mal lloc el segon de Merkel, que no ha aconseguit redreçar les enquestes: si avui hi hagués eleccions legislatives, l'FDP no tindria representació parlamentària. No és estrany, doncs, que els liberals s'atreveixin fins i tot a flirtejar amb l'SPD i Els Verds de cara a una futura coalició, cosa que deixaria en fora de joc... la mateixa Merkel.

stats