CRISI, INTERVENCIÓ DE LA BANCA
Dossier 10/06/2012

Més aplaudida a fora que a dins

El rescat a la banca espanyola ha estat ben valorat més enllà de les seves fronteres, però a l'estat espanyol l'oposició el veu com un fracàs que caldria haver evitat

4 min
Més aplaudida a fora que a dins

"És el menys traumàtic, però és un préstec a tornar"

El president de la Generalitat, Artur Mas, va comparèixer ahir al vespre al Palau de la Generalitat i en una declaració institucional, que inicialment havia d'emetre TV3 en directe, va qualificar el préstec europeu a la banca espanyola que es va acordar com "la manera menys traumàtica de ser ajudats". El president va recordar, però, que es tracta "d'un préstec i cal tornar-lo, no és ni un regal ni un ajut a fons perdut". Mas va admetre que hauria estat pitjor "un rescat en tota regla", però que això no pot evitar pensar en la gravetat de la situació: "A Madrid no van taponar l'hemorràgia d'entrada i el problema ha aflorat ara amb tota la seva virulència". El cap de l'executiu va indicar que la mesura és que Espanya admetés "que no se'n podia sortir sola". Mas es va mostrar confiat que l'Estat podrà recuperar "íntegrament" els diners que s'invertiran a través del FROB a la banca espanyola.

"Que no paguin justos per pecadors"

"Si ara el govern ha decidit demanar un rescat hem de dir dues coses: primer, que no poden pagar justos per pecadors, i segon, que el diner públic ha de tornar a les arques públiques", va etzibar ahir el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba. Els socialistes van qualificar de "mala notícia" la petició de rescat, i van assegurar que el PSOE ha treballat "sempre" perquè no es produís, tant quan era al govern com ara des de l'oposició. El PSOE va fer una crida a la unió ciutadana per defensar davant d'Europa que Espanya és un país "seriós, amb una economia solvent i tirarà endavant".

"Calen explicacions de Rajoy al Congrés"

L'exministra Carme Chacón va demanar ahir via Twitter que Mariano Rajoy comparegui al Congrés per donar explicacions sobre el que considera un "rescat" en tota regla. La dirigent del PSC va exigir la creació d'una "comissió de la veritat" per aclarir en quines circumstàncies es produirà el rescat i les xifres reals. També va instar a donar una solució als afectats per les participacions preferents.

"Espanya està en el camí correcte"

"Espanya està en el camí correcte per resoldre els seus problemes financers", va afirmar ahir el ministre de Finances alemany, Wolfgang Schäuble, just després de finalitzar la videoconferència dels ministres d'Economia i Finances de l'Eurogrup. El cap del Tresor d'Alemanya va reconèixer que Espanya ha dut a terme els últims quatre anys moltes "reformes als sectors del mercat laboral, les regions i altres àrees importants", com ara el sistema bancari, gràcies a les quals les principals entitats financeres espanyoles han aconseguit afrontar bé la crisi econòmica. De fet, De Guindos va subratllar que un 70% poden afrontar condicions adverses. "Malgrat tot, una part del sector financer ha de fer front als efectes de la punxada de la bombolla immobiliària espanyola", va argumentar Schäuble per justificar els diners europeus a Espanya.

"És un pas concret cap a la unió financera europea"

Divendres va ser el president dels Estats Units, Barack Obama, qui va alertar a Espanya que "no tot podien ser retallades mentre va creixent l'atur". Ahir va ser Timothy Geithner, el secretari del Tresor del gabinet d'Obama, l'encarregat de valorar el rescat bancari amb fons europeus que va aprovar l'Eurogrup. "La recapitalització del sistema bancari espanyol és un pas concret cap a la unió financera de l'eurozona", va considerar Geithner. El secretari del Tresor nord-americà va assegurar que l'acció d'ahir "és important per a la salut de l'economia espanyola" i va argumentar, mitjançant un comunicat, que la unió financera europea és un pas "vital" per a la resistència de l'eurozona.

"Donem ple suport a les mesures que ha pres l'Eurogrup"

Mario Monti, primer ministre d'Itàlia, dóna "ple suport" a la declaració de l'Eurogrup, segons fonts governamentals italianes consultades per l'agència Efe ahir al vespre. El país transalpí ha insistit durant les últimes setmanes que l'accés espanyol a ajudes per al seu sistema bancari no podia estar condicionat al fet que el govern de Mariano Rajoy hagués de fer ajustos draconians.

"Complementen les mesures per enfortir la banca"

La directora gerent del Fons Monetari Internacional, Christine Lagarde, va expressar ahir la seva "profunda satisfacció" pel suport que rebrà Espanya per recapitalitzar la seva banca, una via que va qualificar de "crucial" perquè surti amb èxit de la crisi. Segons Lagarde, amb aquesta aportació europea es "complementen les mesures adoptades per les autoritats espanyoles en les últimes setmanes per enfortir el sistema bancari del país".

"Exigim garanties sobre el rescat a Espanya"

A Finlàndia s'exigeixen garanties davant del rescat bancari europeu que es va pactar ahir per a la banca espanyola. "Encara no està del tot clar si aquesta ajuda es farà de manera temporal o permanent", va indicar ahir la ministra d'Economia finesa, Jutta Urpilainen. Urpilainen va voler afegir que Europa no havia de patir per una crisi financera similar al col·lapse de Lehman Brothers als Estats Units l'any 2008. Dijous passat el primer ministre finlandès, Jyrki Katainen, va assegurar després de reunir-se amb Timothy Geithner, secretari del Tresor dels Estats Units, i amb el president de la Reserva Federal, Ben Bernanke, que Espanya podria sobreviure sense necessitat d'un rescat.

stats