Dossier 02/07/2012

Molta calor i primavera seca, un còctel explosiu

Marc Candela
2 min
Molta calor i primavera seca, un còctel explosiu

METEORÒLEGEl País Valencià és una zona on els incendis forestals són, per desgràcia, freqüents. Les precipitacions són escasses, sovint per sota dels 400 litres per metre quadrat anuals, i les temperatures s'enfilen, un estiu rere l'altre, per sobre dels 40 graus amb facilitat.

Enguany la falta de pluja ha estat més severa. Aquesta primavera ha estat seca -l'aigua acumulada els últims tres mesos està molt per sota de la mitjana- i en moltes comarques amb prou feines s'han recollit 150 litres per metre quadrat els primers mesos de l'any 2012.

A això cal afegir-hi que la calorada dels últims dies -que a Catalunya ha deixat registres de fins a 40 graus- ha estat molt intensa al País Valencià. A Ontinyent, per exemple, el mercuri s'ha enfilat als 42,6 graus. Tot plegat afavoreix la formació i la propagació dels incendis i res fa pensar que la situació hagi de canviar a mitjà termini.

Les pluges que ahir van regar de manera generalitzada i sovint intensa Catalunya amb prou feines van deixar un parell de litres a la zona del foc a València. I tot apunta que, probablement, el ruixadet d'ahir serà tota l'aigua que es recollirà als Serrans o a la Vall d'Aiora en els pròxims set o vuit dies. A tot estirar, de cara a dijous al vespre es podria tornar a escapar algun xàfec curt.

La clara refrescada que hem patit aquest diumenge a Catalunya, amb màximes fins a 15 graus més curtes que les del dia anterior, tampoc va ser tan marcada al País Valencià i, per exemple, a les comarques interiors el termòmetre encara es va enfilar fins als 29 o 30 graus.

El mercuri tampoc donarà cap treva: avui les màximes s'acostaran als 35 graus a la zona dels dos incendis i entre dimarts i dijous la calor serà un altre cop gairebé de canícula. Afortunadament, no sembla que el vent de ponent, que al País Valencià és especialment càlid i sec, hagi de fer la guitza durant els pròxims dies.

Torna la calor a Catalunya

Mentrestant, a Catalunya, aviat oblidarem que ahir vam recuperar el paraigua i la jaqueta. A excepció del Pirineu i de les comarques de Ponent, on a mitjans de setmana descarregaran alguns xàfecs, les pluges d'ahir seran les úniques dels primers deu dies de juliol. I el termòmetre, tot i que no assolirà els registres de la setmana passada, sí que ens farà saber que ja estem en ple estiu.

stats